Румънска живопис гостува във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 24.10.2023
607
Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде

представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023. Националният университет по изкуствата в Букурещ селектира участниците в това гостуване в отговор на поканата на проф. Валери Чакалов, който ръководи катедра "Визуални изкуства, теория и методика“ в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“. Експозицията е под мотото "Transcending East. Румънска живопис".

Авторите освен уважавани художници са и преподаватели в катедрата по рисуване на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Това са Йон Ангел, Каталин Балеску, Траян Болдеа, Богдан Чеочану, Мариан Добре, Мирча Якоб, Петру Лукачи, Георге Москал, Мирча Мурешан, Александру Радван, Михай Сърбулеску, Андрей Симион, Теодор Щефан и Андрей Тудоран.

При по-внимателно вглеждане названието на изложбата "Transcending East. Румънска живопис" разкрива един многостранен наратив, богат на смисъл и нюанси. Чете се внушението за дуалистична перспектива, която ни кани да

видим ясното разделение между културите на Изтока и Запада и уникалните цивилизации, които те представляват. С корени в царството на постмодерността, изображенията в рамките на тази изложба изящно се колебаят между двата постоянни полюса на визуалната култура: фигуративното и абстрактното.

Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).