Руснаци: Ние сме варненци! Кореняк-варненци!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
08:08 / 18.08.2023
15838
Ние сме варненци! Кореняк-варненци! Така отговориха момчета на въпрос: От каде сте?, зададен от нашенец в заведение в центъра на морската столица. Аз съм родом от Москва, но съм варненец, обясни едно от момчетата. Ние сме варненци, отсякоха с акцент другите, вдигайки наздравица с биричка за България.

Браво момчета, отговори им варненецът - тук е така - има всякакви - и българи, и руснаци, и украинци, и арменци, и германци, и англичани... Варна винаги е била шарен град, обясни им той, видя и чу репортер на Varna24.bg.

Броят на постоянно пребиваващите руснаци у нас се запази, дори повиши. Причината е войната, която Путин води в Украйна.

В началото на годината ви информирахме за митинг под надслов - "За свободна Русия", който се проведе в морската столица. Поводът, съобщи тогава една от организаторките - Маргарита Шурупова, журналист, бежанец от Томск, бе в подкрепа на противниците на Путин и войната. Тя, както и другите, включили се в протеста, настояваха Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) на България, да даде убежище на Виктор Волков - медик, Ксения Глазунова - режисьор и Владимир Жгульов - юрист и собственик на канал в социална мрежа. Тримата са у нас, но нямат статут на бежанци, заради отказ от ДАБ при МС. Причината, според Маргарита Шурупова, е че българските държавни органи смятат Русия за демократична страна.

Според нея към него момент пребиваващите у нас, които бягат от водената от Путин война и евентуалното им включване в мобилизация, и нямат статут на бежанци или не притежават собствено жилище, са минимум 20 души.

Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна: Започваме поредица от важни проекти!
Взеха важно решение за Аспарухов мост
Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕ...
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).