Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ръст на платените услуги отчитат почти всички общински здравни заведения във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 29.03.2011Коментари (0)705
© Varna24.bg
Ръст на платените услуги отчитат почти всички общински здравни заведения във Варна, показа проучване. Скокът на кешовите плащания съвсем не е случаен. Орязаните регулативни стандарти и наложените лимити от страна на здравната каса са основната причина за увеличаването на плащанията кеш. Това обаче е услуга, достъпна за ограничен кръг от пациенти. Ако семейният лекар е свършил направленията и пациентът не може да чака, а спешно се налага консулт със специалист, ще трябва да си плати, защото прегледът не може да мине по здравна каса.

Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в морската столица отбелязват цялостен спад в извършените и отчетени пред здравната каса дейности. Със 7% по-малко през 2010 г. е цялостният обем от извършени прегледи и изследвания в ДКЦ V "Св. Екатерина", в сравнение с предходната 2009 г. Спадът на отчетените към здравната каса дейности е още по-голям. Със 130 000 лева са спаднали оборотите по каса и на ДКЦ І за една година. В същото време платените услуги са се увеличили със 7000 лв. "И през първото тримесечие плащанията кеш продължават да нарастват. В същото време намаляха разходите ни, правим икономии, което ни позволява да сме на печалба. Имаме много профилактични прегледи, работим с 15 здравни фонда, към които хората вече се насочват", каза управителят на ДКЦ І д-р Иван Иванов.

Идентично е положението в ДКЦ в "Аспарухово", където услугите по здравна каса са спаднали с 14 000 лв., а платените услуги са нараснали с 10 000 лв. за миналата година. "След Нова година направленията на джипитата и на специалистите са още по-малко, затова и тенденцията за спад на отчитаните към касата дейности продължава да намалява. Наложените регулативни стандарти са орязани с около 12 до 20 на сто. Кешовите плащания през тримесечието обаче се задържат на едно ниво, защото хората са неплатежоспособни", каза управителят на центъра в "Аспарухово" д-р Татяна Аврамова. Според нея проблем е и фактът, че болниците също са с орязани възможности за прием на пациенти.

С 13 на сто скок на платените медицински услуги отчитат и от ДКЦ "Чайка" за 2010 г., в сравнение с предходната. В същото време обаче заради по-малкото направления, приходите по линия на здравната каса са намалели с 8%, става ясно от отчета на центъра, представен пред комисията по собственост и стопанство на Общинския съвет. Почти два пъти за година са намалели услугите по физикална терапия в бившата поликлиника.

Само в краен случай варненци се престрашават да лекуват зъбите си. "Хората нямат пари и се лекуват, доколкото това позволяват платените дейности от здравната каса. При нас идват само в краен случай. Като цяло отчитаме по-малко приходи със 7-8%, но намалението е за сметка на кешовите плащания. Тенденцията се запазва и от началото на годината. Центърът като цяло е на печалба", каза за "Позвънете: ВестникЪт" управителят на Дентален център І д-р Слава Даковска.

Със 7-8% са намалели извършваните по здравна каса услуги и в Очна болница. С около 4 на сто е спадът и при плащанията на гишето на болницата. "Положението се удържа с намаляване на разходите и сме на печалба", каза управителят на Очна болница д-р Руслан Тошев.

С 1000 лв. са се увеличили за година платените услуги и в АГ болница. "Те са предимно от VIP етажа, от наеми и за избор на екип и лекар, други опции няма", каза управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков. С 416 000 лв. по-малко обаче са приходите по клинични пътеки от здравната каса за 2010 г., в сравнение с 2009 г.

С около 40 000 лв. повече средства за всеки месец от задаващото се тримесечие отпуска здравната каса за варненския Онкодиспансер. "В момента изготвяме справки и очакваме да ни се изплатят дейности от декември, с които сме надхвърлили определения тогава лимит", каза и ръководителят на Онкодиспансера д-р Господин Игнатов.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: