Ръст на случаите на домашно насилие във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:18 / 26.08.2011
760
Повече са регистрираните случаи на домашно насилие над жени и деца през тази година в сравнение с миналата. Това посочи управителката на Фондация "SOS-семейства в риск" Анна Николова при разяснителна среща по повод стартирането на събиране на средства за неправителствени организации, които се борят с проблема. Тя заяви, че при някои от жертвите насилието е от изключително тежък характер, което свидетелства за нарастването на жестокостта при малтретирането. Николова сравни издевателствата със средновековни мъчения. Част от жертвите са рязани с нож, давени във вана, не липсват и случаи на убийства, каза още шефката на фондацията. Според Николова ръстът в случаите на малтретирани жени и деца се дължи на социални фактори и на чувството у насилниците за безнаказаност.

Постъпилите сигнали във фондацията, която е със седалище във Варна, за първото шестмесечие на тази година са със 70 повече в сравнение със същия период на 2010. Помощ и подкрепа от "SOS-семейства в риск" за последната година и половина са получили 466 жертви на насилие, каза още Николова. По-големият процент от тях са жени на възраст между 25 и 40 години. След тях се нарежда възрастовата група от 40 до 65 години. От началото на миналата година до момента в кризисния център на фондацията са настанени 49 жени и деца, пострадали от насилие. Капацитетът на защитеното жилище е 10 места, а престоят на жертвите продължава от 3 до 6 месеца, което не позволява постоянен прием на нуждаещи се, обясни Николова.

Тенденцията към увеличаване на случаите на насилие важи за цялата страна, каза шефката на фондацията. Тя посочи, че само за първото полугодие на 2011 броят на жертвите, потърсили консултации са 1500. За миналата година за помощ са се обърнали 4809. От тях 342 са жертвите, които са били настанени в общо 6-те кризисни центъра в страната. 73 % от потърсилите помощ са жени, а останалите 27 % са деца, сочи статистиката.

Анна Николова обясни, че домашното насилие не винаги е от физически характер и психическият тормоз също оставя травми за цял живот. Тя допълни, че една от най-характерните черти на домашното насилие е рецидивът. Шефката на фондация "SOS-семейства в риск" каза, че един от основните проблеми на жертвите идва, след като напуснат кризисния център, защото много от тях са принудени да се върнат при насилника си най-често по икономически причини. Николова заяви, че е важна съвместната работа с общината и държавните институции, за да се смекчи проблемът.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).