Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ръст на случаите на домашно насилие във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 26.08.2011Коментари (0)760
Повече са регистрираните случаи на домашно насилие над жени и деца през тази година в сравнение с миналата. Това посочи управителката на Фондация "SOS-семейства в риск" Анна Николова при разяснителна среща по повод стартирането на събиране на средства за неправителствени организации, които се борят с проблема. Тя заяви, че при някои от жертвите насилието е от изключително тежък характер, което свидетелства за нарастването на жестокостта при малтретирането. Николова сравни издевателствата със средновековни мъчения. Част от жертвите са рязани с нож, давени във вана, не липсват и случаи на убийства, каза още шефката на фондацията. Според Николова ръстът в случаите на малтретирани жени и деца се дължи на социални фактори и на чувството у насилниците за безнаказаност.

Постъпилите сигнали във фондацията, която е със седалище във Варна, за първото шестмесечие на тази година са със 70 повече в сравнение със същия период на 2010. Помощ и подкрепа от "SOS-семейства в риск" за последната година и половина са получили 466 жертви на насилие, каза още Николова. По-големият процент от тях са жени на възраст между 25 и 40 години. След тях се нарежда възрастовата група от 40 до 65 години. От началото на миналата година до момента в кризисния център на фондацията са настанени 49 жени и деца, пострадали от насилие. Капацитетът на защитеното жилище е 10 места, а престоят на жертвите продължава от 3 до 6 месеца, което не позволява постоянен прием на нуждаещи се, обясни Николова.

Тенденцията към увеличаване на случаите на насилие важи за цялата страна, каза шефката на фондацията. Тя посочи, че само за първото полугодие на 2011 броят на жертвите, потърсили консултации са 1500. За миналата година за помощ са се обърнали 4809. От тях 342 са жертвите, които са били настанени в общо 6-те кризисни центъра в страната. 73 % от потърсилите помощ са жени, а останалите 27 % са деца, сочи статистиката.

Анна Николова обясни, че домашното насилие не винаги е от физически характер и психическият тормоз също оставя травми за цял живот. Тя допълни, че една от най-характерните черти на домашното насилие е рецидивът. Шефката на фондация "SOS-семейства в риск" каза, че един от основните проблеми на жертвите идва, след като напуснат кризисния център, защото много от тях са принудени да се върнат при насилника си най-често по икономически причини. Николова заяви, че е важна съвместната работа с общината и държавните институции, за да се смекчи проблемът.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: