Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рязко се е свил пазара на книги във Варна, варненци все по-малко четат
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 19.03.2011Коментари (1)2297
© Impact Press Group
Пазара на книги във Варна рязко се е свил, заявиха книжни търговци. Причината за това се дължи не само на високата цена на книгите, които действително струват много предвид свития бюджет на жителите на града. Според търговците една от основните причини е и факта, че младите просто не обичат да четат книги и дори се гордеят от факта, че през живота си не са прочели една книга.

"Те младите вече едвам пишат, а въобще пък не можем да очакваме, че ще искат и да четат - то да не е компютър", възмутен разказа Иван Караджов, който от дълги години се занимава с продажба на книги.

Според други търговци с всяка изминала година картината става все по-тъжна и дори плашеща, тъй като стават свидетели, как дори и възрастни хора не знаят световни писатели, като Стайнбек, Толстой, Агата Кристи, Азимов и дори Шекспир. Тази тенденция обаче се наблюдава не само във Варна според книжарите, но и в цяла България, като най-тежко е положението в малките населени места, където хората се занимават с много други неща, но не и с четене.

Освен, че не знаят световни имена от литературата най-лошото е, че хората почти не знаят и творби на известните български писатели, като например на Иван Вазов или Христо Ботев.

"Чували са ги като имена, обаче умряла работа да кажат някое тяхно произведение, ако ще живота им да зависи от това", каза още Иван Караджов. Според него действително цената на книгите е висока, обаче това не е оправдание, защото във Варна има библиотеки и книги втора употреба, които не струват толкова пари и ако някой има желание да чете ще отдели 5 лева да си купи книга, а не да ги даде в някое кафене.

Все пак независимо критиките на книжарите към това, че хората не четат, проверка установи, че цената на книгите действително е много висока. Криминални книги нови издания се продават от 9,90, като цената им достига 13-14 лева. Енциклопедиите се продават от 20 лева нагоре. Класическата литература която вече почти не се намира струва най-много от 30 лева на том, според това, кога е издаден.

Спада в продажбите на печатните изделия не е нова тенденция заявиха търговците. Според тях това е явление е започнало още преди 15-16 години. В момента по техни наблюдения няма и качествена литература, която може да грабне читателите. Книжарите коментираха, че модата в последно време е фентъзи книги, които не са лоши, но са далеч от класната литература, като този жанр има едва няколко добри автори, а останалите са за комерсиална литература. "Струва ми се, че 451 по Фаренхайт не е чак такава фантастика, както Рей Бредбъри си е мислел, като я е писал", каза в заключение Караджов.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Варненци не четат - абсолютна грешка! Вече има всякакви онлайн книги, много по-удобни за четене.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: