Рязък спад на престъпността в зоните с видеонаблюдение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:44 / 23.02.2010
649
Чрез системата "Видеоконтрол и превенция" се контролират 12 възлови кръстовища и 10 зони за видеонаблюдение, разположени в централната част на гр.Варна, както и всичките входно-изходни артерии на града. Разположените в различни точки камери са общо 239.

Анализът на резултатите от функционирането на системата още в първите месеци след въвеждането й в експлоатация показа, че престъпността в зоните охранявани с видеонаблюдателни средства е спаднала, а обстановката по охрана на обществения ред и сигурността на гражданите е подобрена значително, съобщават от полицията. Наред с използването на отделни технически модули системата за видеонаблюдение даде възможност за издигане на ново ниво на оперативно-издирвателната дейност на полиция. В резултат на обстойния анализ и вторичната информация от системата за видеонаблюдение успешно са отработени множество случаи на извършени престъпления извън зоните за видеонаблюдение, при което извършителите са установени и задържани своевременно.

В районите на обхват не са регистрирани противозаконни отнемания на моторни превозни средства, многократно е намалено уличното разпространение и употреба на наркотични вещества, до минимум са сведени джебчийските кражби и просията, значителен е спадът на нарушенията на обществения ред, налице е и подобрение в организацията на пътното движение.

Друг положителен аспект от функционирането на системата е изключително адекватното провеждане на охранителните мероприятия в зоните за видеонаблюдение. Точната и ясна представа за моментната оперативна обстановка дава възможност за прецизна оценка и оптимално дислоциране на силите, обезпечаващи реда и сигурността.

Трябва да се отбележи и превантивния ефект от наличието на системата за видеонаблюдение. Още непосредствено след пускането в експлоатация на пилотния етап, нарушенията на ЗДвП спаднаха неколкократно, пътнотранспортните произшествия намаляха наполовина, а организацията на пътното движение се подобри забележимо.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).