С брашно от миди захранваме стопански птици и животни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:08 / 02.02.2010
3633
Брашно от черупки на миди, с което ще бъдат захранвани стопански птици и животни, е крайната цел на уникален за България проект "Използване на морски биологични ресурси и продукти от тях като екологични добавки за храни на птици и преживни животни" с координатор Института по рибни ресурси - Варна (ИРР), към Селскостопанска академия (ССА).

Съвместната разработка на ИРР със Земеделския институт в Стара Загора (ССА) и Фондация "Център за обучение и научни инициативи" обединява морските и сухоземните интереси и ще допринесе много в битката за запазване на биоразнообразието и екологично чистите видове.

По проекта, който вече е одобрен, ще бъде изградена мидена ферма, чиято продукция ще се използва за производство на месомидено брашно, източник на калций в храната на птици и преживни животни. Брашното се получава при стриване на мидените черупки. На тоя етап все още не е разработена концепция как и за какво ще се използва месото от мидите, но варианти в това отношение не липсват, тъй като мидената ядка се счита за обичан морски деликатес. От всички селскостопански животни птиците са най-чувствителни към недостига на калций и фосфор в храната, особено високопродуктивните носачки.

Очаква се да се намали чупливостта на черупките при кокошките носачки и да се увеличи млеконадоят при кравите.

Специалистите са установили на базата на изследвания, че организмът на животните усвоява около 80 на сто от калция, който се съдържа в миденото брашно. В същото време усвояемостта на калция, който се съдържа например в изкуствените продукти под формата на таблетки, достига най-много до 50 на сто. Проектът е на стойност около 310 000 лв.

"Изграждането на мидената ферма трябва да започне в периода май-юни т.г. и се очаква да приключи до края на 2010-а. Това ще бъде първото подобно предприятие у нас, а интерес да се включи в процеса вече има от страна на изследователски институт в Италия", каза за в. "Черно море" ст.н.с. II степен д-р Даниела Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна и ръководител на проекта. Тя уточни, че 80 на сто от средствата по проекта ще бъдат реализирани за оборудването и за обезпечаването на процеса на отделяне на мидите и смилане на черупките до брашно. Преди да бъде изградена фермата обаче, ще бъде извършен качествен мониторинг на средата, тъй като е много важно продукцията да е екологично чиста. Едва тогава ще бъде заложен спатовият материал, след което в хода на работата процесът ще се оптимизира.

Любопитното е, че технологичният процес ще стартира още на борда на научноизследователския кораб "Проф. А. Вълканов", собственост на института, който ще обслужва фермата, и ще бъде финализиран в базата на ИРР.

"Ще започнем с отглеждането на черната мида, която е най-благодатна и най-наблюдавана от нас. Крайният продукт - брашното, ще бъде екологично чисто, т.е. оставаме верни на принципа да бягаме от химията и повсеместното замърсяване. За нас връщането назад към природата и разумното, а не грубото използване на морските ресурси, винаги са били приоритет в работата", казва Даниела Петрова.

Като се има предвид приоритетното развитие на аквакултурите в световен план и европейските директиви за рибарство и аквакултури, закупуването на модерна, съвременна апаратура ще допринесе за високо качество на анализите.

По проекта вече има и виждане за бъдещата реализация на крайния продукт - както на вътрешния пазар, така и в чужбина.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).