Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С изкуствен риф ще правят плаж на "Трифон Зарезан"
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 09.07.2011Коментари (0)896
© Varna24.bg
Снимка: Архив.
Идеен проект за изкуствен подводен риф крои кметската администрация. Това е възможност да се ограничат ерозионните процеси на брега в свлачищната зона на сп. "Трифон Зарезан", обяви инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Според него изкуственият риф ще редуцира вълнението на морето и ще позволи да се натрупа пясък, който би могъл в по-далечна перспектива да осигури място за плажуване в района. 

Община Варна има намерението да търси евросредства за осъществяването на амбициозния проект. Възможност за това се открива чрез Оперативна програма "Регионално развитие" през 2014 г. За да не изпуснем шанса за кандидатстване, още отсега ще започнем работа по идейния проект, съобщи инж. Колев. Подводният риф би могъл да се изгради от скали, габиони или дори негодни кораби и самолети, какъвто неотдавна бе потопен за атракция край брега на курорта Св. св. Константин и Елена. Важното е да предложим екологосъобразно решение, тъй като Брюксел задължително ще изисква това. Изкуственият риф ще убие скоростта на вълните и ще позволи да се отлага повече пясък край брега. С времето това ще "възстанови" плажа, който е бил изяден от морето, обясни експертът.

Преди около година с пари от ЕС Варна би могла да изгради съоръжения за защита на брега от ерозия и абразия - крайбрежни стени, диги (дамби), буни, брегоукрепващи вълноломи. Чрез Европейския фонд за регионално развитие по тази програма се предоставят общо 41,4 млн. лв., от които в България могат да се възползват 86 общини. За 7 от големите градове в страната, сред които е и морската столица, безвъзмездната финансова помощ може да възлиза до 2 млн. лв. Общините обаче са задължени да осигурят собствен принос в проекта в размер на 5% от сумата.
Подобна инициатива би могла да отвори нова страница пред свлачищния район "Трифон Зарезан", след като се реализират плановете за укрепване на терена и изграждане на естакада. "Работата по идейния проект за стабилизиране на ската и възстановяване на пътя приключи още преди около два месеца и половина. Подготвили сме 8000 страници тръжна документация, така че можем да задвижим процедурата за обществена поръчка веднага щом държавата отпусне обещаните за целта средства за "Трифон Зарезан", отчете инж. Колев.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: