Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С много инициативи отбелязват годишнината на Икономическия университет
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 10.05.2010Коментари (0)6946
©
На официална пресконференция ръководството на Икономически университет-Варна представи пред медиите проведените инициативи и предстоящите заключителни събития по повод официалното честване на 90-та годишнина от основаването на университета, възникнал през 1920 г. като първото Висше търговско училище (ВТУ) в България.

На срещата в конферентна зала 205 на университета присъства академичното ръководство начело с Ректора на ИУ-Варна проф. д-р ик. н. Калю Донев. Проф. Донев откри пресконференцията като подчерта, че всички инициативи по повод 90-та годишнина на университета са подчинени на идеята, че събитието има национално значение и е повод ИУ-Варна да отправи признателността си към своите първооснователи, към дейците на Варненската Търговско-индустриална камара, инициирали създаването на ВТУ, както и към десетките поколения ерудирани преподаватели и възпитаници на университета с успешна професионална реализация, допринесли за утвърждаването на университета и за неговия висок авторитет.

Според представената на пресконференцията програма, на 2 май в концерта-спектакъл на талантите на университета, провел се в Двореца на културата и спорта, участие са взели близо 150 студентки и студенти, както и трима бивши възпитаници на ИУ-Варна. Спектакълът се отличаваше с жанрово разнообразие. В него бяха представени сюжетна композиция „Гордея се, че съм българин", изпълнения на балетна формация, естрадни певци, фолклорен състав, брейк формация и др. Изпълненията бяха горещо аплодирани от многобройната публика.

Приключи и конкурсът за студентско есе на тема "Моят университет". За участие в него бяха подадени 133 есета на студенти от всички факултети и специалности на университета. Девет-членно жури с председател доц. д-р А. Кондукторова, ръководител на Департамент „Езиково обучение", бе съставено от преподаватели, учители литератори, журналисти, студенти. Сред многобройните участници се откроиха Мария Илиева /3 курс, спец."Мениджмънт"/, Петър Гавраилов /2 курс, спец."Финанси"/ и Невена Стоянова /2 курс, спец."Финанси"/ завоювали съответно първо, второ и трето място в конкурса. Ръководството на ИУ-Варна с удовлетворение приема големия брой участници в конкурса, което свидетелства за съпричастност на студентите към темата на конкурса - „Моят университет".

В първите дни на месец май продължава прегледът на студентското научно творчество. Тази година проявата е посветена на 90-та годишнина от основаването на университета. Прегледът приключва на 10 май 2010 г. със студентска научна конференция. На нея ще бъдат представени отличилите се доклади в 19-те секции, в които е проведен тази година прегледът на студентското научно творчество. Конференцията ще завърши с награждаване на най-добре представилите се студенти. Докладите ще се публикуват в отделен сборник.

Вече са известни и номинираните преподаватели от университета във връзка с присъждането на почетното звание "почетен професор" на ИУ-Варна. Връчването на почетното звание ще бъде част от тържественото събрание, с което ИУ-Варна ще отбележи 90-та годишнина от основаването си на 12 май 2010 г.

Гордост за ИУ-Варна е поставената и официално открита на 4 май 2010 г. паметна плоча - израз на почит и признателност към първооснователите на университета - дейците от Варненската търговско-индустриална камара.

Ръководството на университета представи пред журналистите луксозното издание на отпечатаната най-стара търговска книга в България. Копие от книгата се съхранява в архивите на университетската библиотека. Новото издание съдържа освен оригиналния текст, също коментарна част, речник на термините и други, което го превръща в ценна придобивка за библиотеката на всеки икономист.

Програмата по повод 90-та годишнина от основаването на университета се предвижда да завърши с две значими събития.

На 12 май Зала 1 на Фестивален и конгресен център ще събере преподаватели, студенти, официални гости и приятели на университета на Тържествено събрание-концерт. Своето присъствие на събитието са потвърдили Президентът на Република България Георги Първанов, Главният секретар в Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев, Кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, Председателят на Варненска търговско-промишлена палата Иван Табаков, ректори на университети от гр. Варна и цялата страна и други. Тържествено слово по случай празника на университета ще произнесе Ректорът на ИУ-Варна проф. д.ик.н. Калю Донев, след което към университета ще бъдат отправени поздравления. Предвижда се също Ректорът да връчи почетното звание „почетен професор" на ИУ-Варна на заслужили преподаватели, както и да награди победителите в конкурса за студентско есе на тема „Моят университет". Тържественото събрание ще приключи с концерт класическа музика.

Заключителният щрих на тримесечните чествания на 90-та годишнина на ИУ-Варна ще бъде юбилейната международна научна конференция на тема "Световната криза и икономическото развитие", която ще се проведе на 13 и 14 май 2010 г. в университета. Участници в конференцията са представители на научните среди от 16 държави, като от българска страна докладчиците представляват 21 университета и научни организации. До участие в конференцията са допуснати 281 доклада, разработени от общо 331 участници. За провеждането на научната конференция са сформирани 9 секции, в които ще се водят дискусии по различни тематични направления: глобалната финансово-икономическа криза, теоретични аспекти на цикъла и антикризисни политики, финансовия сектор в условията на криза, секторни (отраслови) ефекти на кризата, влияние на кризата върху бизнеса, икономическата криза и социалното развитие и др.

На официалната пресконференция, ръководството на Икономически университет-Варна изрази благодарността си към варненските медии за подкрепата по време на честванията на университета. Всички присъстващи гости подчертаха увереността си, че ИУ-Варна последователно и твърдо следва европейските критерии за висше образование, заложени още при създаването на Висшето търговско училище - университет, който се ползва заслужено с висок авторитет и все по-успешно се интегрира в европейското образователно и изследователско пространство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: