Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С много инициативи отбелязват годишнината на Икономическия университет
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 10.05.2010Коментари (0)6946
©
На официална пресконференция ръководството на Икономически университет-Варна представи пред медиите проведените инициативи и предстоящите заключителни събития по повод официалното честване на 90-та годишнина от основаването на университета, възникнал през 1920 г. като първото Висше търговско училище (ВТУ) в България.

На срещата в конферентна зала 205 на университета присъства академичното ръководство начело с Ректора на ИУ-Варна проф. д-р ик. н. Калю Донев. Проф. Донев откри пресконференцията като подчерта, че всички инициативи по повод 90-та годишнина на университета са подчинени на идеята, че събитието има национално значение и е повод ИУ-Варна да отправи признателността си към своите първооснователи, към дейците на Варненската Търговско-индустриална камара, инициирали създаването на ВТУ, както и към десетките поколения ерудирани преподаватели и възпитаници на университета с успешна професионална реализация, допринесли за утвърждаването на университета и за неговия висок авторитет.

Според представената на пресконференцията програма, на 2 май в концерта-спектакъл на талантите на университета, провел се в Двореца на културата и спорта, участие са взели близо 150 студентки и студенти, както и трима бивши възпитаници на ИУ-Варна. Спектакълът се отличаваше с жанрово разнообразие. В него бяха представени сюжетна композиция „Гордея се, че съм българин", изпълнения на балетна формация, естрадни певци, фолклорен състав, брейк формация и др. Изпълненията бяха горещо аплодирани от многобройната публика.

Приключи и конкурсът за студентско есе на тема "Моят университет". За участие в него бяха подадени 133 есета на студенти от всички факултети и специалности на университета. Девет-членно жури с председател доц. д-р А. Кондукторова, ръководител на Департамент „Езиково обучение", бе съставено от преподаватели, учители литератори, журналисти, студенти. Сред многобройните участници се откроиха Мария Илиева /3 курс, спец."Мениджмънт"/, Петър Гавраилов /2 курс, спец."Финанси"/ и Невена Стоянова /2 курс, спец."Финанси"/ завоювали съответно първо, второ и трето място в конкурса. Ръководството на ИУ-Варна с удовлетворение приема големия брой участници в конкурса, което свидетелства за съпричастност на студентите към темата на конкурса - „Моят университет".

В първите дни на месец май продължава прегледът на студентското научно творчество. Тази година проявата е посветена на 90-та годишнина от основаването на университета. Прегледът приключва на 10 май 2010 г. със студентска научна конференция. На нея ще бъдат представени отличилите се доклади в 19-те секции, в които е проведен тази година прегледът на студентското научно творчество. Конференцията ще завърши с награждаване на най-добре представилите се студенти. Докладите ще се публикуват в отделен сборник.

Вече са известни и номинираните преподаватели от университета във връзка с присъждането на почетното звание "почетен професор" на ИУ-Варна. Връчването на почетното звание ще бъде част от тържественото събрание, с което ИУ-Варна ще отбележи 90-та годишнина от основаването си на 12 май 2010 г.

Гордост за ИУ-Варна е поставената и официално открита на 4 май 2010 г. паметна плоча - израз на почит и признателност към първооснователите на университета - дейците от Варненската търговско-индустриална камара.

Ръководството на университета представи пред журналистите луксозното издание на отпечатаната най-стара търговска книга в България. Копие от книгата се съхранява в архивите на университетската библиотека. Новото издание съдържа освен оригиналния текст, също коментарна част, речник на термините и други, което го превръща в ценна придобивка за библиотеката на всеки икономист.

Програмата по повод 90-та годишнина от основаването на университета се предвижда да завърши с две значими събития.

На 12 май Зала 1 на Фестивален и конгресен център ще събере преподаватели, студенти, официални гости и приятели на университета на Тържествено събрание-концерт. Своето присъствие на събитието са потвърдили Президентът на Република България Георги Първанов, Главният секретар в Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев, Кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, Председателят на Варненска търговско-промишлена палата Иван Табаков, ректори на университети от гр. Варна и цялата страна и други. Тържествено слово по случай празника на университета ще произнесе Ректорът на ИУ-Варна проф. д.ик.н. Калю Донев, след което към университета ще бъдат отправени поздравления. Предвижда се също Ректорът да връчи почетното звание „почетен професор" на ИУ-Варна на заслужили преподаватели, както и да награди победителите в конкурса за студентско есе на тема „Моят университет". Тържественото събрание ще приключи с концерт класическа музика.

Заключителният щрих на тримесечните чествания на 90-та годишнина на ИУ-Варна ще бъде юбилейната международна научна конференция на тема "Световната криза и икономическото развитие", която ще се проведе на 13 и 14 май 2010 г. в университета. Участници в конференцията са представители на научните среди от 16 държави, като от българска страна докладчиците представляват 21 университета и научни организации. До участие в конференцията са допуснати 281 доклада, разработени от общо 331 участници. За провеждането на научната конференция са сформирани 9 секции, в които ще се водят дискусии по различни тематични направления: глобалната финансово-икономическа криза, теоретични аспекти на цикъла и антикризисни политики, финансовия сектор в условията на криза, секторни (отраслови) ефекти на кризата, влияние на кризата върху бизнеса, икономическата криза и социалното развитие и др.

На официалната пресконференция, ръководството на Икономически университет-Варна изрази благодарността си към варненските медии за подкрепата по време на честванията на университета. Всички присъстващи гости подчертаха увереността си, че ИУ-Варна последователно и твърдо следва европейските критерии за висше образование, заложени още при създаването на Висшето търговско училище - университет, който се ползва заслужено с висок авторитет и все по-успешно се интегрира в европейското образователно и изследователско пространство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: