Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С нова апаратура безопасно отстраняват сливици в болница "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 29.01.2013Коментари (1)2713
© Impact Press Group
Когато се коментират средствата за хирургично отстраняване на сливици, пациентите (и техните родители) се интересуват най-вече от три съществени момента: възможността за пълно отстраняване на сливиците при запазване на околните тъкани, вероятността за съществено кървене след края на оперативната интервенция и, не на последно място, силата на болката след операцията и времето за възстановяване.

При отстраняване на сливици с новата апаратура Coblator II system, която бе въведена в университетската болница "Св. Марина" във Варна в средата на миналата година, тези показатели са повече от обещаващи. При следоперативно проследяване на 1997 случая на пациенти-деца в чуждестранно проучване, резултатите показват, че това е най-безболезнената техника за тонзилектомия (отстраняване на сливици). По-кратък е и възстановителният процес спрямо "студената дисекция" (класическия метод на механично отстраняване на сливиците). Болката след манипулация с новата техника отшумява два пъти по-бързо, в следствие на което по-бързо се възстановява и хранителният режим и нормална ежедневна активност на детето. Тези и други предимства могат да потвърдят от първо лице пациентите на д-р Георги Илиев, един от инициаторите за въвеждането на новата апаратура.

"Използването на коблатор при тонзилектомия е съвременна техника - лесна и бърза за изпълнение и значително по-безопасна от гледна точка на кръвотечението по време на и след самата операция", уточнява ас. д-р Георги Илиев. С новата методика се избягват множество от усложненията при класическия метод "студена дисекция" за отстраняване на сливици и аденоидни вегетации ("трета сливица"), което го прави много подходящ при по-малки пациенти", съобщават още от медицинското заведение.

Методът работи на принципа на радиочестотната аблация (отнемането на материал от повърхността на даден обект). Накрайникът превръща физиологичният серум, с който работи уреда, в плазма. С нея се извършва денатурацията на белтъците (процес на промяна на молекулната им структура) и се осъществява отстраняване на част от проблемната тъкан при минимална термична увреда на околната здрава тъкан. Едновременно с това се аспирира излишната плазма и се извършва хемостаза.

Отстраняването на сливици се осъществява по здравна каса, като пациентът трябва допълнително да заплати за консумативите (съответния накрайник) и за избор на лекар.

Новата апаратура Coblator II system се използва успешно не само при отстраняването на сливици, но и при редица други заболявания и медицински манипулации като хипертрофия на носните конхи (свързано със затруднено дишане), "трета сливица", при пациенти със Sleep apnea syndrome, при пациенти с хъркане, операции на ларинкса (прим. при по-малки карциноми на ларинкса, диагностицирани в ранен стадий ), както и при всички операции в областта уши-нос-гърло, свързани с "меки тъкани".

Иноватор на модерната техника е ас. д-р Георги Илиев под ръководството на доц. д-р Пламен Недев, дм - ръководител на катедрата по "Неврохирургия и ушно - носно - гърлени болести" към Медицински университет - Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.01.2013 г.
0
 
 
Явно софийските и бургаски болници са претъпкани с нова апаратура щом е останала такава и за Варна. Сега явно варненските управници пак трябва да благодарят навсякъде на шопите за щедрото дарение ,друго може и да няма!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: