С новото депо за отапдъци Варна нямала да има проблеми с боклука за следващите 20 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:11 / 24.01.2013
520
Строителството на ново депо за отпадъци край варненското село Въглен, което трябва да реши проблемите с боклука на морския град за следващите 20 години, ще започне до няколко месеца. Вече е обявена обществената поръчка за изпълнител, а скоро се очаква да приключат и последните процедури за отчуждаване на частните имоти, попадащи в терена с обща площ от близо 283 дка, предаде Дарик.

Проектът е на обща стойност 34.4 млн. лв., обяви неговият ръководител Петранка Стоилова - юрисконсулт на Община Аксаково, която е бенефициент. 22.9 млн. лв. от сумата са европейско финансиране, а малко над 4 млн. лв. ще дойдат от републиканския бюджет. Останалата част от парите ще бъде осигурена от общините Варна, Аксаково и Белослав, като морската столица ще плати около 7 млн. лв.

Първият етап от проекта предвижда строителството на клетка с капацитет от 402 000 т., който се очаква да бъде достигнат за 5 години. Освен това ще бъдат изградени инсталации за компостиране и рециклиране на "зелени" и строителни отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, както и депо за инертни материали. Всички те трябва да влязат в експлоатация от началото на 2015 г.

През следващите два етапа ще бъдат изградени нови две клетки, които се предвижда да бъдат използвани до 2034 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).