С военен ритуал и водосвет Варна почете Богоявление

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:35 / 06.01.2019
6213
Въпреки минусовите температури, стотици варненци дойдоха пред катедралния храм "Свето Успение Богородично", за да станат част от тържествения ритуал по случай Богоявление и Йордановден, предаде репортер на Varna24.bg.   

Самият ритуал започна с малко закъснение на площад "Св. Св. Кирил и Методий",  непосредствено след завършване на Богоявленската литургия.

Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. 

След това Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши ритуал за водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена. 

В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС. 

Тържествната церемония завърши с химна на републиката и тържествен марш на блоковете.

След това от Катедралния храм тръгна шествие, което премина през  площад "Независимост“, бул. "Княз Борис I“, площад "Антон Новак“ до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. 

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.

Целият ритуал и словото на митрополит Йоан вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...
РЗИ Варна алармира: Нови случаи на коклюш  иморбили в града
С малко, но парното за варнеци поевтинява
От утре Варна и областта ще са с нова цена на тока – новината е д...
Джулая морнинг: Хиляди българи идват на морето, за да посрещнат и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).