Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
СБАЛОЗ изправена пред избора да връща пациенти или да остави лекарите без заплати
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 28.02.2013Коментари (0)840
© Varna24.bg
Новите правила за финансиране на лечебната дейност на здравните заведения водят до пълно потъпкване на правата на пациентите с онкологични заболявания, чието лечение по закон е напълно безплатно и безотказно от страна на болниците. След като миналата година касата оряза бюджетите на лечебните заведения, работещи основно с раковоболни, тази година налага поредни драстични рестрикции на лечебната дейност.

Предложеният от здравната каса договор на "СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД предвижда заплащане едва на 11 000 прегледа за диспансерно болни пациенти, при реализирани през 2012 г. 50 000 прегледа. Това означава всеки 4 от пет болни или да заплащат за прегледа и необходимите изследвания, или да бъдат върнати. Тъй като СБАЛОЗ - Варна никога не си е позволява да ощети своите пациенти, тяхното лечение ще мине изцяло за сметка на болницата. С тези темпове още в първите месеци на 2013 г. ще се наложи да бъдат драстично ограничени възнагражденията на лекарите, което значително ще влоши работната атмосфера, съобщават от варненската болница.

С новите правила на касата в СБАЛОЗ - Варна трябва да бъдат направени с над 300 операции по-малко в сравнение с извършените през 2012 г. Необяснимо е разминаването между предложения от НЗОК лимит върху хирургическите интервенции и изискванията на закона за лечебната дейност. СБАЛОЗ - Варна работи с трето ниво на компетентност, което налага в болницата да се реализират минимум 1000 операции. В същото време здравната каса налага горна граница от 880 операции. Така болницата е поставена изкуствено в патова ситуация - или да извърши за своя сметка минимум 120 операции или да загуби нивото си на компетентност, което е най-високо от предвидените в закона.

В предложението на касата има спуснати абсурдни за изпълнение лимити - до 2 чернодробни операции на месец, 1 операция на тумори на надбъбречнечни жлези на 6 месеца, 10 операции на месец на дебело и право черво при средно по 25-30 месечно през миналата година.

Освен наложените ограничения върху обема на лечебната дейност, касата е намалила и размера на плащанията по някои клинични пътеки. Тази за лъчелечение, например, е с 1/3 по-евтина тази година в сравнение с миналата. Заради липсата на държавна субсидия вече трета година, болниците, специализирани в лечението на онкоболни, нямат резерви, от които да покрият разликата между реално направените разходи и плащането от здравната каса. Дори и лимитите върху обема на дейностите да отпаднат, по-ниското им заплащане ще продължи да затруднява нормалната работа на здравните заведения.

С така направеното предложение на НЗОК за договори със здравните заведения не само от областта на специализираното лечение на онкологични заболявания, вероятно се цели скоростно закриване на болници за сметка на пациентите, които са поставени в невъзможност да получат полагащото им се по Конституция право на адекватно здравеопазване. Дискриминационното отношение на здравната каса е в противоречие не само с Хипократовата клетва, но и със съществуващите национални програми за развитие на здравеопазването, които издигат като приоритет борбата с рака. Надяваме се поредните нови правила за финансиране и контрол на лечебната дейност да бъдат преразгледани, за да не бъде допуснат колапс в здравната система.

Екипът на болницата ще участват в протестите, обявени от Българския лекарски съюз за днес, в частта отпадане на лимитите и адекватно заплащане на клиничните пътеки, завършват от СБАЛОЗ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: