Само 21 басейна във Варна работят законно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:50 / 26.06.2009
640
Едва 21 от 220 водени на отчет в РИОКОЗ басейна във Варна и курортите работят законно. Три не са получили одобрението на комисията от представители на общината, БЧК и РИОКОЗ, а други 27 са подали молби и чакат инспекторите да им направят оглед. "Картината не е радостна - според заповедта на кмета Кирил Йорданов можем да приемаме документи за разкриване на плажове и басейни до 30 юни.

А повечето хотели вече са отворили къпалните си без разрешение", обобщи Лаврентий Силов, шеф на водно-спасителната служба към БЧК. Наша проверка показа, че на места за сигурността на къпещите се се грижат общи работници.Някои хотелиери пък наемат пенсионери, които да бдят да не се удави турист в басейна пред обекта им.

Досега наказан съдържател на къпалня не е имало, но това лято общината планира да въведе ред с яки ревизии и парични санкции, достигащи до 2000 лв., обясниха вчера от здравната дирекция в кметството. В момента юристите на общината обмисляли последните детайли около кампанията за проверка на басейните и плажовете. "Не можем да правим безкрайни компромиси - който иска да работи, да внесе документи в оставащите 3 работни дни. Предупредили сме всички", каза доц. Добрин Радев, шеф на дирекцията.

Според него и Лаврентий Силов стопаните на басейни и плажове често се оправдавали, че до 1 юли няма достатъчно туристи, за да обезпечат нужния брой спасители и да искат откриване на обектите. Затова до момента само 6 от 35 плажа имат одобрението й. До ден-два ще бъде отворен още един.

За 14 ивици няма стопани, а на част от останалите и това лято спасителите ще са по-малко. "Т. г. сме обучили 63 души, други 30 сега карат курсове. Повечето са студенти и веднага отиват на бригада в САЩ. А от опитните кадри 200-250 годишно бягат на гурбет за повече пари", обясни Силов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).