Само 3% от хотелите в България са сертифицирани по качество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:01 / 08.09.2009
813
93 от около общо 3015 обекта за подслон, занимаващи се с хотелиерство и ресторантьорство имат сертификати за качество ISO: 9001 - 61 обекта, за система за управление на безопасност на храните ISO: 22000 - 13 обекта и за НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") - 19 обекта. Това е около 3% от общата бройка и показва един доста малък процент на сертифицираните в бранша. Резултатите са от проучване на СЖС България за сертифицираните хотели на територията на страната. Проучването е предизвикано от зачестилите през този сезон коментари и незадоволителни оценки на обслужването и условията от страна на туристите. Използвани са данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2009г. в България за регистрираните средства за подслон - хотели, гостоприемници, хижи и т.н. - са 3015; данните на сертифициращата компания СЖС и информация от Сдружение Клуб 9000.

Сертификацията по НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") не е задължителна според българското законодателство, но е важен критерий за добри практики в хотелиерския бранш, тъй като системата се концентрира върху предотвратяване възникването на опасности, които биха застрашили здравето или дори живота на клиентите.
Едни от най-важните фактори за удовлетвореност на клиента по време на почивка са условията на хотела, хигиената, кухнята, която предлага хотела и личната безопасност на почиващия, според експертите и дългогодишния опит на компанията. Факторите са класифицирани така от самите потребители на хотелски услуги.

„За да отговорят на тези изисквания хотелиерите ще започнат да се обръщат към комплексни услуги за управление на качеството на предлагания продукт. Например, необясним и обезпокоителен е фактът, че почти няма комплекси за отдих, които да правят изследвания за опасни бактерии, но пък е окуражаващо, че с всяка изминала година се увеличава броят на сертифицираните компании в сектора." - коментира Анелия Андреева, началник на отдел Потребителски стоки в СЖС България.

На базата на химични изследвания и микробиологични анализи сертификатите, издадени от СЖС гарантират за качество, висока хигиена, безопасност на храните, посредством глобална програма за мониторинг на хигиената. Тези сертификати свидетелстват и за грижа към околната среда, която става все по-важна за почиващите и за обществеността. Посредством анализите, предоставени от СЖС България се установява наличието на опасни бактерии като легионелата във вентилационните системи или водите в басейните на хотелите, а използването на „мистериозен гост" дава ценна и важна информация, както и насоки за качеството на обслужване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Посрещаме слънчев ноември по Черноморието
Първи снимки от катастрофата на пътя София-Варна при която загина...
Граждани се обявиха против изграждане на дневен център за хора с ...
Коя партия печели изборите в област Варна?
Съдът във Варна отмени важно решение на общинския съвет 
Осъдиха пияна шофьорка във Варна, отнеха автомобила й


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).