Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Само 5 варненчета с локални реакции след имунизация
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 08.04.2010Коментари (0)21574
© Varna24.bg
5 деца от Варна са показали локални странични реакции през миналата година, след като им е била поставена ваксина. Две от тях са след ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ, 2 деца са с прояви след поставянето на ваксина за ДТК (дифтерия, тетанус и коклюш) и една след полиомиелит. „За да не се получават постваксинални реакции се изисква прецизен медицински преглед преди прилагането на всяка имунизация. Изисква се и информация от родителите за контакт със заразно болни, както и поведението им след поставянето на ваксината. Ако се спазват всички изисквания, рискът от усложнения впоследствие е минимален", каза ръководителят на дирекцията за надзор на заразните болести в здравната инспекция във Варна д-р Светла Станева. През тази година е регистриран един случай. Това са най-вече локални кожни реакции на мястото на убождането, допълниха от здравната инспекция. Задължително е изискването ваксините да отговарят на определени изисквания и се тестват многократно преди да започне прилагането им.

Възможността от противодействие на организма към ваксината е по-голям при живите ваксини. Доскоро жива е била ваксината за полиомиелит, но в момента вече не се прилага такава. Живи ваксини в момента са БЦЖ, тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

При различните ваксини рисковете са различни, затова се препоръчва стриктно да се спазват правилата за поставянето им. „Родителите, които се страхуват от прилагането на ваксини, трябва да знаят, че рискът от срещата с дивите вируси е много по-голям, отколкото в една жива ваксина. Всички действия на здравното министерство и на здравните структури у нас имат за цел чрез целенасочени действия и стратегия да ограничат и ликвидират по възможност заразните заболявания. И тези действия имат своите успехи", допълни д-р Станева. Епидемиолозите са категорични, че има вируси, които не могат да бъдат унищожени. „Има хора, които не искат да се поставят ваксини, има и такива, които искат те да са повече. Важно е да има адекватна имунопрофилактика", категорична е д-р Станева.

Всички постваксинални реакции се регистрират и отчитат в Националния център по заразни болести и в Министерството на здравеопазването.

 

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: