Само 8 от чешмите край Варна отговаряли на стандартите за питейна вода

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:53 / 15.11.2013
4387
Водата е едно от най-ценните природни богатства, защото е жизнено важна за всяко живо същество. Нуждата от нея става още по-голяма по време на физическа активност и когато се намираме сред природата. Районът северно от Варна е богат на туристически маршрути и чешми, което прави разходката и колоезденето по-достъпни и приятни.

След проучване на Велоклуб "Устрем" бе установено, че няма налична информация за чешмите в институциите и качеството на водата от тях не се изследва. Точно върху тези проблеми фокусираха работата си по проект "Вода за живот". Основните дейности, които бяха извършени са следните:

- вземане и изследване на проби от 26 чешми, избрани в близост и по туристическите маршрути. Резултатите показват, че само 8 от чешмите отговарят на стандартите за питейна вода, 7 имат замърсяване с нитрати, а 12 са извън микробиологичните норми;
- набиране на допълнителна информация за чешмите - местоположение, координати, снимки, история, алтернативни имена;
- www.CheshmiVarna.INFO - създаване и поддържане на уеб сайт за публикуване на резултатите от изследванията, събраната информация и електронна карта на чешмите;
- поставяне на табели със заключения от изследванията върху чешмите;
- маркиране на маршрут, продължаващ синята туристическа маркировка, в района на с. Осеново;
- оформяне на кът за отдих и пикник в района на "Кюмюр чешма" до с. Орешак, по жълтия пешеходен и червения велосипеден маршрут;
- отпечатване и разпространяване на брошури за популяризиране на резултатите от проекта.

Според изследванията, на стандартите отговарят следните чешми: Тракийска, Голямата (с. Орешак), Тодорова, Кюмюр, Царската вода, Долмен, Гюл бунар, Свети Седмочисленици.
Според Районна здравна инспекция - Варна, в пределите на Общината се следят показателите на други 18 чешми. С времето качеството на водата от изворите се променя и за да бъдат актуални резултатите, изследвания трябва да се правят на всеки 2 месеца. За това направените заключения не са окончателни, но дават една добра моментна картина на ситуацията.

Проектът "Вода за живот" е реализиран от Велоклуб "УСТРЕМ" по програма "Младежки дейности" на Община Варна. Той е насочен към младежите и цели осмисляне на свободното им време, чрез градивни и обществено полезни дейности.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).