Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Само една жалба е подадена във Варненско за оценка на недвижим имот
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 07.02.2011Коментари (0)1824
© Varna24.bg
От 3 до 5 години грозят независимите оценители за изготвена невярна оценка. Към момента в Софийския градски съд има около 60 дела срещу вещи лица, като голяма част от тях са със сертификати за оценители. Това стана ясно на пресконференция на Камарата на независимите оценители. За пример бяха дадени двама специалисти от София и Пловдив, които вече са получили условни присъди.

Стана ясно, че всеки може да оспори изготвена оценка. Към камарата действа Комисия по професионална етика, която също се произнася по подобни случаи. Наблюдава се тенденция към увеличаване на сигналите в страната. Към момента до звеното е адресирана само една жалба за Варненска област за оценка на недвижим имот. Предстои да бъде разгледана. Най-много сигнали валят от столицата. Арбитър извън камарата е съдът.

В Регионалната колегия във Варна членуват 155 независими оценители. Това представлява 13% от общия брой на членовете на камарата - 1184. В България обаче техният брой е 2539 специалисти. Членовете на колегията притежават общо 213 сертификата, като повече от половината са за оценка на недвижими имоти, а всеки пети от тях е за машини и предприятия или търговски предприятия и вземания.
Акцент в предстоящата дейност на камарата ще бъде поставен върху съвместна работа със съдебната система, Агенцията по вписвания, както и с представители на бизнеса.

Къщите на село - на половин цена

Кризата сринала цените на селските имоти. Къщите на село се продават за двойно и дори тройно по-малко отпреди години. Ако преди един селски имот за почивка с двор се е търгувал примерно за 30 000 евро, сега парите, които трябва да наброите, са 15 000 евро. Това бе обявено на пресконференция във Варна на Камарата на независимите оценители. Банките дори не изисквали за обезпечение селските къщи.

За сравнение с кризисния период през 2009 г. - банките напълно са се отдръпнали от отпускане на кредити за недвижими имоти. В по-големите градове цените се сринали до 30 - 40%. В края на 2010 г. обаче се наблюдавало раздвижване на пазара, съобщиха специалистите. Банките започнали да отпускат пари, но срещу по-сигурни гаранции при кредитирането. Освен при къщите на село значителен спад в цените се наблюдава и при земеделските имоти.

С 18% паднали цените на имотите

Средно с 18% са паднали цените на имотите в България през 2010 г. Според данните сред купувачите на жилища най-многобройни са българските граждани. Въпреки постоянните изказвания, че чужденците напирали да си купуват жилища у нас, процентът им не е висок. Периодичен интерес към българските имоти имали руснаците. Най-активни били през лятото, когато често търсели консултантска помощ от лицензираните оценители.

Тези специалисти са най-търсени от купувачи на имоти, но често към тях се обръщат и при делби, отдаване под наем на активи машини и съоръжения или пък сделки от държавата и общините. Според председателя на Регионалната колегия на независимите оценители във Варна Дарина Бобева изготвените оценки не влияят пряко на пазара на недвижими имоти, но те са фактор при отпускането на кредити. Всеки оценител трябва да се старае към обективна оценка, като тя зависи от информираността на специалиста и професионалното му равнище.

Затова и усилията на камарата са насочени към повишаване на квалификацията на оценителите, като там вече работи учебно-професионален център.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: