Само във Варна ли падат клони и дървета? Едва ли! Вижте Брюксел

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
13:06 / 10.10.2024
598
Падащи клони, дървета! Проблемът е голям, но не е само варненски или чисто български.

Припомняме, че преди месец паднаха два големи клона на Шишкова градинка. След това такъм инцидент имаше и на Градската градинка.

Подобни случаи обаче не са само у нас. Тези дни жителите на Брюксел бяха стесирани от инцидент - голямо дърво се срути на метри от майката и дъщеря й, които се връщаха от детска градина. За щастие хората се разминаха от без наранявания, но майката има травматичен спомен от този ден. Проблемът е като в България – дървото е паднало без някаква видима причина, времето също е било добро, нямало е вятър.

Пред RTL Кристоф Лоран, ръководител на отдела за зелени площи на община Иксел, където е станала белята обясни: Това е непредвидим инцидент, обяснява последният. Наглед това дърво беше здраво. Короната беше много гъста, нямаше мъртва дървесина, нямаше гъбички. И така, според мен, претърпя цялото лошо време през последните месеци и се счупи на височина 7-8 метра. Беше невидимо с невъоръжено око. Смятаме, че вътре в сърцевината на дървото течеше вода “, анализира експертът.

Проблемът в България, и в частност Варна, обаче е в разнородните мнения, касаещи поддръжката на зелената екосистема. Много хора настояват за по-често кастрене на клоните. Други са на обратното мнение – смятат, че дървото трябва да е голямо, значи е здраво.

Падащи големи клони има и в горите. В града обаче, заради минувачите, тези проблеми добиват голям отзвук. След инцидентите в морския град общината предприе действия по огледа на дървестната система, започнаха и резитби. Много хора подкрепят действията по кастренето и смятат, че общината не трябва да се огъва под думите на различни екоактивисти, които са против това. Хората подкрепят думите си и с факта, че от снимки от Стара Варна е видно, че зелената система е била поддържана, а в момента много от дърветата са оставени на самотек.

Виж коментарите (0)

Още по темата (412):
11.10.2024 Варненци казаха кои са най-големите проблеми на града
09.10.2024 Опасност по пътя за Виница!
08.10.2024 Варненци: Изглежда като след бомбардировка
07.10.2024 Вижте какво падна от сграда на училище във Варна
07.10.2024 Дъждът отново показа един голям проблем във Варна
04.10.2024 Сигнал до Varna24.bg: Трета седмица е така, а е много опасно
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна с важна информация, всички трябва да се запознаят...
Времето утре ще бъде слънчево във Варна
Лицата на български личности се появиха по колоните на Аспарухови...
Посетителите на варненския зоопарк ще се радват на ново африканск...
Все повече са непълнолетните във Варна искат да започнат работа
Кметът на Варна с важна информация за големите ремонти в града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).