Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Само за ден откриха 3 миоми и 10 предракови образувания в АГ-болницата
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 04.09.2008Коментари (2)5100
При профилактичните безплатни прегледи извършвани в Специализираната АГ болница още в първия ден - понеделник, преминаха над 25 жени. И статистиката е тревожна - сред тях са открити 3 миоми и 10 ранички на шийката на матката, които са предракови образувания и ще бъдат подложени на хирургическа интервенция.

Общо за три дена са прегледани 70 жени на възраст от 20 до 80 години, като при тях са открити 6 миоми, кисти, множество ранички и други заболявания. От четвъртък прегледите спират и ще се подновят от 23 септември. Доц. Иванов обаче заяви, че този скрининг не може да продължава по-дълго, тъй като прегледите са напълно безплатни и всички разходи остават за сметка на АГ болница, която и без това не е в цветущо финансово състояние. Инициативата се провежда и със съдействието на проф. д-р Анелия Клисарова, дмн, ректор на МУ - Варна, тъй като доц. Иванов освен че работи в болницата, е и шеф на катедрата по акушерство и гинекология към университета.

Поводът за прекратяването на прегледите засега е визитата в АГ болница на световно известния канадски професор д-р Хенри Хю Алън, при когото е специализирал доц. Иванов. Проф. Алън ще асистира при извършването на 7 гинекологични операции, като първата бе извършена в четвъртък сутринта. Пациентка е била 48-годишна жена с огромен тумор на матката и множество сраствания, като туморът, който за щастие е доброкачествен, е тотално отстранен. Доц. Иванов отново подчерта сериозността на откриваните онкологични заболявания, които са на второ място от общата заболеваемост в страната. Той и ръководството на болницата в лицето на управителя д-р Петър Атанасов се стремят да пресекат негативната тенденция за откриване на болестта в напреднал стадий, като провеждат скрининг с жени от цяла Североизточна България и Бургаска област. Проф. Алън даде висока оценка за квалификацията и работата на специалистите във варненската АГ болница и постиженията, които имат при трудностите в здравната система в България и скромната материална база на болницата. Онкогинеколозите тук ежедневно вземат материали за изследване на човешкия папиломен вирус причинител на рака на шийката на матката, като засега изследванията се изпращат в лаборатории в София. Добрата новина е, че от края на месеца такава лаборатория ще има и в частна структура във Варна. Тъй като изследването не се поема от здравната каса, пациентките ще заплащат между 90 и 120 лева. То трябва да се извършва един път годишно и е най-точният метод за ранно откриване на рака на шийката на матката. Проф. Алън каза, че това в Канада се поема от здравната каса, както и поставянето на ваксина със същата цел и дори ваксиниране се извършва на ученички от 8 клас, докато у нас това излиза над 800 лева.

В Специализираната АГ болница оперират и 20-годишни жени с ракови образувания. Според доц. д-р Стефан Иванов - онкогинеколог в СБАГАЛ, и шеф на катедрата по акушерство и гинекология при Медицински университет рискови групи са жените с диабет, наднормено тегло и хипертония, както и при травми на шийката на матката от раждане и аборт. Световна тенденция е през последните десет години зачестяването на онгологичните заболявания. Освен споменатите рискови групи има и други причини като стресът, вируси /човешкият папиломен вирус/, тютюнопушенето и други.

Доц. Иванов встъпи в длъжност в болницата на 5 март и оттогава досега е извършил над 30 големи операции на пациентки между 20 и 80 години. Оперирани са жени с предрак и рак на маточната шийка, яйчников рак, предрак на вулвата /левкоплакия/, рак на тялото на матката с метастаза в яйчника. Проведени са 20 големи операции и 10 големи операции с допълнително отстраняване на оментума /булото на корема и покрива дебелото и тънките черва/ и аднекса /тръбата и яйчника/. При две жени беше направена предна резекция на дебелото черво с установявяне на тумор, плюс радикално отстраняване на матката, оментума и аднекса заради ендометриоза /шоколадови кисти/. То е едно заболяване, което според повечето чужди и наши автори представлява предраково състояние с 2 основни симптома: дисменорея /болезнен мензис/ и диспареуния /болезнен полов контакт/. Това е една много рядка локализация и представлява казус в световната практика и литература.

От по-малките операции бяха направени около 30 конизации при предрака на маточната шийка - премахване на изменението чрез изрязване на конус и козметичното му възстановяване чрез шева на Щурмдорф, коментира още доц. Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.09.2012 г.
0
 
 
пациент Аз също искам да искажа своята подкрепа и похвала към професор СТЕФАН ИВАНОВ.За някои хора наистина е призвание да бъдат лекари!Съвкупност от професионализъм,умения,внимание и човешко отношение към пациентите си,съпричастен и отзивчив към проблемите им. Благодаря ВИ докторе! Успехи в благородната и животоспасяваща професия!
Aнонимен
на 10.09.2012 г.
0
 
 
Похвала за вече професор СТЕФАН ИВАНОВ! Достигнал върха в своята кариера и все още продължава да се развива в не леката и хуманна професия.Страхотен човек и професионалист!Светило за варненската онкогинекология!Дерзаите докторе успехи! -
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: