Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сдружението на варненските писатели започна есенно-зимния си творчески сезон
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 05.10.2011Коментари (0)1203
В края на лятото писателката Веселина Цанкова даде своеобразен старт на новия творчески сезон, като представи своята пиеса "Капсулата" във вариант на радиопиеса. Премиерата бе в Концертното студио на Радио Варна на 29 август с режисьор Бойко Богданов и с участието на актьорите Михаил Мутафов и Валентин Митев.

Сдружението на писателите във Варна започна официално есенно-зимния си творчески сезон с три прояви през септември. На 17-и в гр.Бяла, Варненска област, се състоя второто издание на Литературен форум "Атанас Липчев". В него взеха участие творци от сдруженията на писателите във Варна и Добрич с Пътуващия театър на поезията, който през тази година имаше още две представления - във Варна и във Вълчи дол, по повод 20-годишнината на Сдружението на писателите във Варна. В гр.Бяла бяха наградени и победителите в Националния анонимен литературен конкурс "Паметта на водата", организиран от Община Бяла и Сдружението на писателите във Варна. Първо място бе присъдено на поетесата Димитрина Равалиева от Карнобат. Тя получи грамота и 300 лева. На второ място бе класирана Даниела Михалева от Плевен - грамота и 150лв., а на трето - Живка Василева от Бургас - грамота и 100 лева. Капитан Васил Дачев - моряк, поет с китара и белетрист, получи специалната награда на Община Бяла за цикъл стихотворения, посветени на крайморския град. Лауреатите на конкурса четоха стихотворения заедно с творците от Пътуващия театър на поезията в памет на писателя Атанас Липчев.

На 21 септември вечерта в Концертното студио на Радио Варна бе премиерата на пиесата на Илиян Троянски "Относно Петра или как си представяме изчезването на динозаврите" в рамките на поредицата "Чуваш ли театъра?". Режисьор е Стоян Радев, с участието на актьорите Веселина Михалкова и Владислав Виолинов.

В първия лиричен петък за есенно-зимния сезон - 30 септември, творците от сдружението отбелязаха Деня на поезията - 1 октомври. Стихове в Дома на писателя четоха всички присъстващи поети от сдружението, изявиха се и някои от гостите.

В творческата програма на сдружението за октомври има само два лирични петъка, тъй като предстоят избори: на 7 октомври от 18:00ч. в Дома на писателя на ул."Крали Марко"№11 - вечер с поезията на Юлия Колова, а на 14 октомври, отново там и в същия час, присъстващите ще се срещнат с поезията на Ели Георгиева. Вратите на Дома на писателя са широко отворени за почитателите на литературата при всички творчески прояви.

От 1 октомври към Сдружението на писателите започна работа Детска литературна школа с деца, които са вече утвърдени млади творци от завършилата през лятото Детска школа "Роса". Същевременно Сдружението на писателите във Варна обявява конкурс, в който могат да вземат участие деца от всички училища във Варна. Жури ще определи още 30 млади творци, които ще се обучават безплатно в Детската литературна школа. До 31 октомври участниците в конкурса могат да изпратят до две свои произведения - есе, разказ или стихотворение по пощата или на място в Сдружението на писателите на адрес 9000 гр. Варна, ул."Крали Марко"№11, като за талантливите възрастова граница няма.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: