Седмица на френската гастрономия започва от днес във Варна
Седмица на френската гастрономия ще се проведе във Варна от днес до 18 юли. Това каза Милена Ангелова директор на Алианс "Франсез" в града. Тя добави, че варненци ще бъдат приятно изненадани с кулинарните изкушения на четири топ готвачи от Франция. По думите й идеята за тази инициатива се е зародила през седмицата на вкуса, която се е провела миналия октомври. Тогава на посещение във Варна е бил Кристоф Доверн известен френски готвач, който е бил удостоен със звезда "Мишлен"от кулинарната академия на Франция.
"Тогава и възникна тази идея - да се организира седмица на френската гастрономия във Варна", посочи Ангелова и добави, че месец юли не е бил избран случайно, а с цел да съвпадне с националния празник на Франция. Освен световноизвестния готвач Доверн във Варна пристигат още трима негови колеги от Франция, това са Тиери Дапврил е кулинарен директор на гимназията по хотелиерство Жес дьо Форет в Авен-сюр-Елп. Сирил Шамбер е един от управителите на ресторанта "La croisée des saveurs" ("Кръстопът на вкусовете") в Кампиен, Пикардия.
Фредерик Гуто е преподавател по кулинарни техники в гимназията в Авен-сюр-Елп. Директорът на Алианс "Франсез" - Варна заяви, че това първо издание на седмицата на кулинарното майсторство във Варна ще почете френската гастрономия, която от 16 ноември 2010 година е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, а освен това е включена и в кампанията "So French, So Good", лансиран от правителството на Франция, който има за цел варненци и гости на града да опознаят по-добре френската кухня и начин на живот. Ангелова добави, че събитието се организира с подкрепата на Почетното консулство на Република Франция във Варна, което е и редовното честване на националния празник на Франция на 14 юли.
Източник: Радио "Фокус"