Седмиците на Германия в България стартираха с изложба в Радио Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:39 / 06.04.2011
1338
Във Варна са предвидени множество разнообразни инициативи, които стартираха с изложбата на германската художничка от български произход Марлеен Андреев в Арт Салона на Радио Варна.

Марлийн Андреев е получила художественото си образование в Академията за изящни изкуства в Дрезден, Германия, където в момента подготвя своята докторантура. Нейните творчески интереси са фокусирани върху проблемите на околната среда и взаимовръзките на съвременния човек и природата. Своеобразният артистичен почерк и експериментаторски подход, разработен върху основата на развития от дадаистите способ - фотограми при Марлийн Андреев намират нов израз, който дефинира пред зрителя остри въпроси за бъдещето на планетата. В проекта "Еделвайс" тя представя няколко серии фотограми, създадени през последните години. Андреев композира решенията си в тъмна стаичка, рисува директно върху светлочувствителната хартия, заиграва се със светлината и осветява изображенията. Използва реалността като обект, а съвременният човек е център на творческото изследване. Фотограмите на Марлеен Андреев са уникални светлинни свидетелства за индустриализацията на нашето общество, за грубата намеса на човека в природния организъм, и зов за размисъл и загриженост за бъдещето.

Ключ към фотограмите на младата художничка от Германия даде на публиката кураторът на изложбата Дора Дончева, подкрепена в този проект освен от Радио Варна и от младежката група "Аморфа", от фондация "Рая Георгиева" и от почетното консулство на Германия и Франция. Елица Виденова, директор на Радио Варна, поздрави гостите и напомни, че БНР и Радио Варна създадоха Арт Салоните като територия, която приютява изкуството, открита е за стари и нови приятели и партнира активно на културните институти и в частност на другите художествени галерии в морската столица. За Марлеен вернисажът във Варна е особено емоционално натоварен, защото това е първата й изложба в родината на нейния баща, България. Прецизна, сърдечна и непосредствена тя трогна публиката с топла българска реч и спечели симпатиите и обичта на всички. Официални гости на вечерта бяха г-н Недялко Неделчев - почетен консул на Германия и Франция във Варна, доц. д-р Христо Бозов - заместник-кмет на Община Варна, г-н Валери Тодоров - генерален директор на Българското национално радио, г-н Милен Вълков - председател на Съюза на българските журналисти, г-н Иван Станчов. Под мотото "Лицата на Германия", в рамките на "Седмиците на Германия в България 2011" поредица от събития в големите български града ще бъде представен съвременния образ на Германия в областта на културата, икономиката и политиката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).