Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Седмиците на Германия в България стартираха с изложба в Радио Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:39 / 06.04.2011Коментари (0)1338
Във Варна са предвидени множество разнообразни инициативи, които стартираха с изложбата на германската художничка от български произход Марлеен Андреев в Арт Салона на Радио Варна.

Марлийн Андреев е получила художественото си образование в Академията за изящни изкуства в Дрезден, Германия, където в момента подготвя своята докторантура. Нейните творчески интереси са фокусирани върху проблемите на околната среда и взаимовръзките на съвременния човек и природата. Своеобразният артистичен почерк и експериментаторски подход, разработен върху основата на развития от дадаистите способ - фотограми при Марлийн Андреев намират нов израз, който дефинира пред зрителя остри въпроси за бъдещето на планетата. В проекта "Еделвайс" тя представя няколко серии фотограми, създадени през последните години. Андреев композира решенията си в тъмна стаичка, рисува директно върху светлочувствителната хартия, заиграва се със светлината и осветява изображенията. Използва реалността като обект, а съвременният човек е център на творческото изследване. Фотограмите на Марлеен Андреев са уникални светлинни свидетелства за индустриализацията на нашето общество, за грубата намеса на човека в природния организъм, и зов за размисъл и загриженост за бъдещето.

Ключ към фотограмите на младата художничка от Германия даде на публиката кураторът на изложбата Дора Дончева, подкрепена в този проект освен от Радио Варна и от младежката група "Аморфа", от фондация "Рая Георгиева" и от почетното консулство на Германия и Франция. Елица Виденова, директор на Радио Варна, поздрави гостите и напомни, че БНР и Радио Варна създадоха Арт Салоните като територия, която приютява изкуството, открита е за стари и нови приятели и партнира активно на културните институти и в частност на другите художествени галерии в морската столица. За Марлеен вернисажът във Варна е особено емоционално натоварен, защото това е първата й изложба в родината на нейния баща, България. Прецизна, сърдечна и непосредствена тя трогна публиката с топла българска реч и спечели симпатиите и обичта на всички. Официални гости на вечерта бяха г-н Недялко Неделчев - почетен консул на Германия и Франция във Варна, доц. д-р Христо Бозов - заместник-кмет на Община Варна, г-н Валери Тодоров - генерален директор на Българското национално радио, г-н Милен Вълков - председател на Съюза на българските журналисти, г-н Иван Станчов. Под мотото "Лицата на Германия", в рамките на "Седмиците на Германия в България 2011" поредица от събития в големите български града ще бъде представен съвременния образ на Германия в областта на културата, икономиката и политиката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: