Седмокласниците държат изпит по български и литература

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:19 / 19.06.2009
470
2 027 седмокласници от Варна са подали заявление за явяване на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване в гимназиите. Обявените места в профилираните училища пък са с около 30 повече. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Николинка Даскалова.
Изпитът е под формата на тест, започва в 9.00 часа и продължава три астрономически часа.

Изпитният вариант на теста ще бъде изтеглен в сградата на просветното министерство малко преди 9.00 часа тази сутрин. След това учениците ще пишат преразказ и ще решават тест от общо 50 въпроса. С две пароли ще се отварят изпитните материали, които са записани на дискове. Първата парола ще бъде обявена в сайта на образователното министерство след изтеглянето на изпитния вариант за преразказа, а втората - в 10.00 часа за теста.

Текстът за преразказа ще бъде размножен в училищата и ще бъде прочетен на учениците от учител по литература, който ще запише на дъската и непознатите думи в него, ако такива има. Седмокласниците ще пишат преразказа върху хартия със специална защита - печати и UV-филтър.

50-те въпроса от теста, което е втората част от изпита, са разположени на деветстраници и също ще бъде размножен за всички ученици. Отговорите ще се отбелязват върху отделен лист. Към листа с отговорите е прикрепена идентификационната бланка, която ще попълват учениците. Тази бланка ще бъде засекретена в малко пликче и съдържа името, входящия номер и ЕНГ-то на ученика.

Учениците трябва да пишат със син химикал. Оценяването ще бъде като миналата година - максималният брой точки е 100. 75 от тях са за теста, а 25 - за преразказа.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).