Сергей Станишев: Сделката с БМФ е една от най-важните за България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:55 / 16.08.2008
842
Сделката за БМФ е една от най-важните, които България е правила, коментира премиерът Сергей Станишев във Варна на честването на празника на града. Той подчерта, че правителството я одобрява, тъй като с нея ще се подобрят работните условия и ще се гарантира сигурността на моряците.
350 млн. лв. от сделката са приведени в Сребърния фонд, а останалите ще бъдат използвани за инвестиции в страната.

Припомняме, "Кей Джи Маритайм Шипинг"-АД плати цената по сделката за продажбата на "Параходство Български морски флот" ЕАД. Консорциумът плати цената по сделката, която възлиза на 440,1 млн. лв., след което АП прехвърли собствеността върху 7 631 460 броя акции в полза на "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД.

Програмата за развитие на дружеството от страна на купувача предвижда инвестиции през следващите 10 години в размер на 779 880 000 лв.

Премиерът добави още, че оставки на министри на този етап не са коментирани, но никой от тях не е застрахован от смяна на поста.

"Няма интерес от закриването на Кремиковци, но ако до края на октомври не бъдат удовлетворени екологичните изисквания, комбинатът не може да продължи да работи". Това заяви на свой ред във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По негови думи тече процедура по несъстоятелност и в края на септември ще бъдат определени постоянният оператор и собственикът на предприятието.

"В началото на септември ще посетим Брюксел с министъра на земеделието Валери Цветанов и с представители на различни асоциации на животновъдите, за да поискаме ратификация за финансово подпомагане от 60 млн. лв. за животновъдния сектор", пък разкри вицепремиерът Меглена Плугчиева, която гостува за празника на града.

С 8 процента е спаднал прирастът на крави, кози и овце в България през последните две години, което е обезпокоителна тенденция и води до много негативни последици в животновъдния сектор, добави Плугчиева. Друг проблем според нея е лошото управление на Кадастъра на земите, което се отразява на работата в животновъдството. Заради лошия мениджмънт животновъдите губят субсидии, затова вицепремиерът ще настоява в Брюксел за помощ за оцеляването на сектора.

Засега България има план за действие по програма САПАРД, което гарантира донякъде бъдещето на животновъдството у нас, подчерта Плугчиева. Тя допълни още, че Германия е заявила готовност да не предостави експерти, които да помогнат в управлението на европарите.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
17.12.2009 Правителството опрости 53 млн. лв. на БМФ
20.08.2009 Купувачът на БМФ не иска да инвестира
13.04.2009 Купувачът на БМФ е заложен
26.03.2009 Да се разсекрети договорът за приватизация на БМФ, поиска ГЕРБ – Варна
04.03.2009 Мутафчиев проверява БМФ
27.10.2008 Сезираха съда в Страсбург за приватизацията на БМФ
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).