Североизточна България пред угрозата да остане без кръвен център

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:05 / 12.11.2012
665
Има опасност цяла Североизточна България да остане без кръвен център. Това заяви днес д-р Маргарита Точкова, председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в Регионалния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) - Варна. Причината е неизпълнените искания на медиците за повишаване на заплатите и подобряване условията им на труд. В следствие на това 38 от общо 53 работещи в центъра са подали молби за напускане.

"Към РЦТХ - Варна има отделения в Търговище, Шумен, Добрич и Силистра, в които ние ходим по график, взимаме кръвта, изследва се във Варна, приготвят се кръвни продукти и отново се връща по места. Това е почти ежедневие", подчерта д-р Точкова.

По нейните думи, варненските медици получават само една трета от техните заплати. "Причината е, че тамошните болници са търговски дружества. За нас това няма никакво значение. Кръвните центрове към този момент са може би единственото реформирано здравно заведение в цялото ни здравеопазване", категорична беше Маргарита Точкова.

Тя каза още, че в страната има четири кръвни центъра, един в София е със специален статут, които съответно обслужват четирите части на България. Маргарита Точкова припомни, че средното увеличение на основната заплата в РЦТХ - Варна е средно със 70 лв. В сравнение с миналата година обаче няма увеличение защото тогава много надбавки са били орязани.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).