Шест спектакъла в българската селекция на "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:19 / 02.05.2011
1459
Шест постановки са подбрани в българската селекция за Международния театрален фестивал "Варненско лято", заяви селекционерът и театровед Асен Терзиев. Той допълни, че заглавията са избрани като художествени постижения и са такива, които се движат по-свободно в театралния език.

Спектаклите ще се представят за първи път пред варненска публика с изключение на моноспектакъла на Мариус Куркински "Български разкази". Малдежки театър "Николай Бинев" ще се изяви с "Карнавал.com" с режисьор Василена Радева, а Малък градски театър "Зад канала" с "Под контрол" с постановка на Младен Алексиев. И двата спектакъла са базирани на нови театрални текстове, уточни Терзиев. Той допълни, че "Суматоха" на театър "София" с режисьор Боян Иванов и моноспектакълът на Мариус Куркински "Български разкази" са като съвременна рефлексия върху нещата, които се възприемат като български. Останалите две постановки са върху класически текстове. Това са моноспектакълът на Мариус Куркински "Отворена брачна двойка" и "Зимна приказка" с адаптация и постановка на Маргарита Младенова.

В международната програма ще бъдат представени 9 постановки, дигитални и видео инсталации, както и танцов спектакъл. Сред пиесите, които ще бъдат представени е "Животът е сън" на Театър де ла Палас-Лиеж. Блегия. Постановката е на Галин Стоев.

Цялата програма се ръководи от жанровото разнообразие, заявиха организаторите. Това е причината и в паралелната програма да бъдат включени концерт на Иълдъз Ибрахимова и Варненски камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев и концерт на група Блуба Лу. В паралелната програма ще учатват 5 варненски спектакъла. Това са " Алегро Виваче или когато куклите танцуват", "Възгледите на един пън" и "Боливуд" на Държавен куклен театър-Варна. Варненската публика ще може да види за пореден път мюзикъла "Бремен" с режисьор Стоян Радев Ге. К. Държавна опера-Варна ще се представи с операта оратория "Проклятието на Фауст" с гост диригент Амори дьо Клозел.

Мотото на фестивала тази година е "Игра по инстинкт". То е избрано, за да покаже кои са нещата, които не могат да бъдат отречени по отношение на театъра, посочи Терзиев. Фестивалът ще стартира на първи юни и ще продължи до 12-ти.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
02.06.2022 Започна 30-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско
лято"
06.11.2020 Международния театрален фестивал "Варненско лято“ ще се проведе в дигитален формат
19.05.2020 Международният театрален фестивал "Варненско лято“ няма да се проведе през
юни
30.05.2019 Започва 27-ото издание на театралния фестивал "Варненско лято“
08.05.2019 "Варненско лято" готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика
29.07.2011 Днес откриват “Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).