Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шишковата градинка ще стане неузнаваема след мащабен ремонт през есента
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 03.08.2018Коментари (0)3643
©
По периферията на кръговото кръстовище на площад "Екзарх Йосиф" ще има места за кратковременно спиране, но не и за паркиране. Пешеходните пътеки ще са повдигнати и на едно ниво с тротоарите. 

Това разказа за Радио Варна ръководителят на проектантския екип на рхитектурния план за ремонта арх. Жулиан Начев. Местата за отдих на Шишковата градинка и по ул ."Михаил Колони" ще бъдат увеличени. 

Предвидено е и засаждането на 25 нови дървета. С изцяло с нова визия ще бъде и чешмата с минерална вода. Тя ще е изработена от много издържлив нов вид бетон, ще има няколко чучура, като проектантите предлагат за удобство водата да се пуска с настъпване на бутон на земята. Предвидено е ефектно "водно огледало" - водата в него ще се стича вертикално и ще циркулира подобно на декоративните фонтани, за да няма излишен разход, разказа още арх.Начев. 

Кръговото кръстовище на Шишковата градинка ще има велоалея, която ще се спуска по ул. "Михаил Колони" към Морската градина. В момента в тази част на ул."Колони" са начертани паркоместа към синята зона, които ще бъдат преобразувани в двупосочна велоалея, уточни проектантът. Засега други подходи към велоалеята не са предвидени, поради липсата на концепция за изграждането й от страна на общината. 

Но това тепърва предстои, а съществуващите асфалтови настилки по улиците "Стефан Караджа", "27 юли", "Св.Климент" позволяват полагането на маркировка без промяна на ширината на платната.Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж" и съфинансиране от община Варна. 

Проектът печели Първа награда в конкурс за благоустройство на зоната на Шишковата градинка, обявен през 2014 г. от община Варна. Проектантският екип е в състав арх.Жулиaн Начев, арх.Калоян Димов и изследователят на Стара Варна Християн Облаков. Печели и заради това, че обозначава някогашната трета крепостна стена на града, която "върви" успоредно на днешната ул."27 юли" и завършва в края на ул."Михаил Колони", до Морската градина. По проект тя ще бъде обозначена със светеща линия. 

Предстоящият ремонт е компилация между нашия проект и този за реконструкция на чешмата, който през 2014 г. Спечели втора награда. Негови автори са арх.Михаела Петрова и арх.Ирина Русанова, отбеляза още арх.Начев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: