Шкорпилови дни започват във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:28 / 17.06.2009
773
За първи път днес и утре във Варна ще се проведат Шкорпилови дни, включени в програмата на Годината на чешката култура във Варна. Това е първата крупна проява на Българска фондация "Шкорпил", подкрепена от община Варна и Регионалния исторически музей, съобщи председателят на фондацията доц. д-р Константин Трошев, председател и на българо-чешкото дружество във Варна.

В продължение на два дни ще се отдаде заслуженото на двамата братя чехи Карел и Хермин Шкорпил - основатели на българската археология и на варненския музей. Поводът е 150-годишнината от рождението им. Днес, след като бъдат поднесени цветя на паметната плоча на къщата на ул. Шкорпил" 20, от 11 ч. в зала "Одесос" на Регионалния исторически музей ще започне научна конференция. Учени и музейни специалисти от Варна, Велико Търново, Балчик и Шумен ще прочетат доклади, посветени на делото на двамата братя и нови открития на места, където началото на проучванията е направено тъкмо от тях. На откриването ще присъства Н.П. Ярослав Камас - зам.-посланик на Чешката република у нас.

В 18 ч. Шкорпиловите дни ще продължат в артстудиото на Радио Варна, където премиерно ще бъде представен българо-чешкият сборник "Шкорпил - известно и неизвестно" и юбилейният лист "150 години от рождението на Хермин и Карел Шкорпил".

В петък от 10 ч. в церемониалната зала на община Варна ще се състои тържествена церемония. На нея кметът на Варна Кирил Йорданов ще връчи отличие на Мария Хермова, внучка на Карел Шкорпил - за приноса й за опазване научното наследство на двамата братя, за щедрите й дарения.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).