Шоково поскъпват козунаците във Варна за Великден
Шоково поскъпване на козунаците за този Великден вещаят производителите. Причината е драстичното повишение на цената на яйцата в последните седмици и очакваното вдигане на маслата. Ако се произвежда по традиционна рецепта, цената ще е поне с 50 ст. над тази от миналата година, посочи председателят на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.
Той уточни, че ако варненци искат да сложат на масата си качествен козунак, трябва да отделят не по-малко от 3,50 лв. за бройка от 400 грама и най-малко 5,50 лв. за разфасовка от 800 грама. До Великден обаче остава още месец и с този темп в повишението на цените на основните суровини може да се очаква и по-голямо поскъпване.
Големите търговски вериги са тези, които ще определят дали и кога ще има повишение в цената на хляба. "Ако зависи от мен, той трябва да е поне с 10% по-скъп, и то още от утре", заяви Бонев. Той обаче побърза да уточни, че в момента пазарът се диктува изцяло от мегамаркетите. Би трябвало те да са тези, които да направят отстъпки в ценовата си политика, посочи Бонев и добави, че производителите са принудени да правят отстъпки от 40-50% от цената на продукта, които се реализират като печалба на големите търговци на дребно. Той се оплака и от тотална непрозрачност и йезуитски условия в договорите, които са принудени да подписват с мастодонтите в търговията на дребно. В тях правата на производителите не са защитени по никакъв начин. Те не знаят дали и кога ще им се плати, нито пък каква ще е сумата, която ще получат, оплака се още браншовикът. Според него натискът на пазара на суровини с непрекъснато поскъпващи яйца, брашно, горива и увеличаващ се дял на осигуровките и на търговските вериги в крайна сметка ще доведе до масови фалити в хлебопроизводството. Цената на основните суровини стана равносилна на тази в европейските страни, а на крайния продукт е доста по-ниска дори от тази в Албания. Според Бонев НАП трябва да обърне сериозно внимание и на вноса, който се извършва в последните седмици на румънски хляб. Той е на толкова ниски цени, които в никакъв случай не са икономически обосновани и не са дори на себестойност, посочи хлебопроизводителят.
Източник: в. Народно дело