Щадяща интервенция вдига донорите за ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:55 / 25.06.2009
757
36 пациенти на хемодиализа от Варненско чакат ред за трансплантация на бъбрек, за да могат отново да живеят нормално. В страната листата е от над 1000 души. Това съобщи доц. Валентин Икономов, шеф на клиниката по неврология в университетската болница "Св. Марина". Преди ден там бяха извършени първите извън столицата 3 трансплантации на бъбреци. Двама мъже и една жена - всичките на средна възраст, вече се стабилизират, след като роднини им дариха здрави органи. Това са Ибрям - на 31 г., чийто донор е майка муД-р Галя Ангелова получи бъбрек от майка си - 66-годишната Руска Неделчева. Третият щастливец е Фикрет, чийто донор е брат му.

"Надяваме се след старта на проекта във Варна да наваксаме изоставането в броя на трансплантациите на бъбреци у нас. В момента страната е далеч зад другите в Европа - годишно се падат по 3,7 присаждания на 1 млн. население, а в Швейцария - по 34. Но тази дейност е сложна и всеки случай сам по себе си е провокативен", обясни доц. Александър Хинев, началник на урологичната клиника в "Св. Марина" и шеф на екипа. Той призна призна, че при всяка трансплантация лекарите са били изправени пред предизвикателства. Един от пациентите - Фикрет, имал атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, а двама от донорите били със съдови аномалии. "Трудно ни беше да направим експлантацията на бъбреците, тъй като спазваме златния стандарт на швейцарските ни учители от болницата "Инзелшпитал", а според него интервенцията е почти лапароскопска (б.а. - безкръвна) - правим разрез от 8-10 см. Така донорите могат да се възстановят и да бъдат изписани само след ден и почти не изпитват болка", каза доц. Хинев.

За да станат факт първите трансплантации, в "Св. Марина" са били изследвани за съвместимост 20 двойки донор-рецепиент. На опашка вече са се записали още роднини, желаещи да помогнат на бъбречно-болните си близки. Тестовете и подготовката на документация траят 2-3 седмици, но при спешен случай стават и за 7 дни. Самата операция струва 10 000 лв., плащат я МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Министерството поема и разходите за лечение на трансплантираните, което в първата година излиза към 5000 лв. Нужните препарати за първите трима пациенти вече са осигурени, обясни доц. Вилиян Платиканов, координатор на програмата и шеф на клиниката по анестезиология в "Св. Марина". Той добави, че след броени месеци във Варна ще може да се прави и присаждане на бъбреци от трупни донори.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).