Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Щадяща интервенция вдига донорите за ден
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 25.06.2009Коментари (0)757
© Varna24.bg
36 пациенти на хемодиализа от Варненско чакат ред за трансплантация на бъбрек, за да могат отново да живеят нормално. В страната листата е от над 1000 души. Това съобщи доц. Валентин Икономов, шеф на клиниката по неврология в университетската болница "Св. Марина". Преди ден там бяха извършени първите извън столицата 3 трансплантации на бъбреци. Двама мъже и една жена - всичките на средна възраст, вече се стабилизират, след като роднини им дариха здрави органи. Това са Ибрям - на 31 г., чийто донор е майка муД-р Галя Ангелова получи бъбрек от майка си - 66-годишната Руска Неделчева. Третият щастливец е Фикрет, чийто донор е брат му.

"Надяваме се след старта на проекта във Варна да наваксаме изоставането в броя на трансплантациите на бъбреци у нас. В момента страната е далеч зад другите в Европа - годишно се падат по 3,7 присаждания на 1 млн. население, а в Швейцария - по 34. Но тази дейност е сложна и всеки случай сам по себе си е провокативен", обясни доц. Александър Хинев, началник на урологичната клиника в "Св. Марина" и шеф на екипа. Той призна призна, че при всяка трансплантация лекарите са били изправени пред предизвикателства. Един от пациентите - Фикрет, имал атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, а двама от донорите били със съдови аномалии. "Трудно ни беше да направим експлантацията на бъбреците, тъй като спазваме златния стандарт на швейцарските ни учители от болницата "Инзелшпитал", а според него интервенцията е почти лапароскопска (б.а. - безкръвна) - правим разрез от 8-10 см. Така донорите могат да се възстановят и да бъдат изписани само след ден и почти не изпитват болка", каза доц. Хинев.

За да станат факт първите трансплантации, в "Св. Марина" са били изследвани за съвместимост 20 двойки донор-рецепиент. На опашка вече са се записали още роднини, желаещи да помогнат на бъбречно-болните си близки. Тестовете и подготовката на документация траят 2-3 седмици, но при спешен случай стават и за 7 дни. Самата операция струва 10 000 лв., плащат я МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Министерството поема и разходите за лечение на трансплантираните, което в първата година излиза към 5000 лв. Нужните препарати за първите трима пациенти вече са осигурени, обясни доц. Вилиян Платиканов, координатор на програмата и шеф на клиниката по анестезиология в "Св. Марина". Той добави, че след броени месеци във Варна ще може да се прави и присаждане на бъбреци от трупни донори.

Източник: в. "Морски Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: