Ще популяризират археологическия обект на нос "Св. Атанас"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:12 / 01.10.2012
1021
Не е важно само да откриеш нещо, а е важно да се популяризира и да стане достъпно до всички. Това съобщи зам.-областния управител на Варна Славчо Славов по повод старта на реализацията на проект "Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос "Св. Атанас" и превръщането им във водеща туристическа атракция".

Той припомни, че община Бяла е вложила в реализацията му над 744 000 лв., като общата стойност е над 5,3 млн. лева. По думи на Славов сумата отпусната от общинския бюджет никак не е малка, като освен това трябва да се отчете и факта, че до момента са били отпуснати също не малко средства от бюджета за разкопки на нос Св. Атанас.

Хубавото по думите на зам.-областния управител е, че нещо което е било открито има своето естествено продължение. Според него Бяла не е много позната на варненци, но пък през последните години морския град се е превърнал в най-красивия общински център в областта.

"Реализацията на този проект ще привлече още повече туристи", каза още Славчо Славов. Той добави, че от гледна точка на Областна управа може да се помисли и за изготвянето на проект, който да е насочен освен към популяризирането на културните и археологически ценности в областта, но и да бъде изготвен маршрут за религиозен туризъм. По думите му археолозите и историците вече са установили, че ранното християнство съществува на много места в България, което е интересно за много хора по света. Тази ниша обаче по мнение на Славов не се използва много добре от страна на бизнеса. Славов заяви, че гарантира от името на Областна управа, че ще продължи и подпомагането на община Бяла в усилията и да популяризира археологическия обект.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).