Швейцарци показват как се присажда бъбрек

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:16 / 15.06.2009
714
Първата трансплантация на бъбрек във Варна вероятно ще е факт в последната десетдневка на юни. На 21-ви ръководството на УМБАЛ „Света Марина" очаква да пристигнат трансплантолозите проф. д-р Даниел Кадинас и проф. д-р Ханс Петер Марти от бернската университетска болница "Инзелшпитал". Двамата заедно с варненски лекари ще направят първото присаждане. От клиниката по нефрология и диализа се надяват, че съвсем скоро на лечението ще се подложат поне трима пациенти, чиито роднини са се съгласили да станат донори. „Народно дело" научи, че двойките вече са под лекарско наблюдение в болницата и очакват обещаната им още преди година трансплантация.

Сътрудничеството между швейцарските специалисти и УМБАЛ „Св. Марина" продължава вече 15 г., съобщи координаторът на проекта д-р Диана Петкова. Тя посочи, че болницата е първата в страната, удостоена със знак за качество от брюкселската фондация. „С подкрепата на швейцарската организация са реализирани множество пионерски за България проекти", коментира още специалистът. За думите й свидетелстват и пациентите, настанени в клиниката по нефрология и диализа, очаровани от европейските условия и отношение на медицинския екип.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).