Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Швейцарка се грижи за уличните котки на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 07.09.2011Коментари (3)1699
© Varna24.bg
Кампания за кастриране на улични котки е започнала на своя глава швейцарката Едит Целвегер във Варна. Тя е в града само за няколко дни по лични причини, но вече е завела на кастриране десетки четириноги. За нея този метод е хуманен, необходим, дори здравословен, защото така животните спирали да се заразяват от кожни болести.

За целта тя поставя специални капани клетки в кв. "Чайка" и "Виница". Помага й нейна близка и съратничка, в чийто дом носят животните след процедурата. Типично за България - една от клетките вече е открадната.

Едит няма доверие на българите, защото разбрала за многобройните интриги между природозащитните организации в България и във Варна. Според нея те не правят друго, освен да вдигат шум и съвсем са загърбили грижата за животните. За това гостенката решила да действа отделно с помощта на хората. Домовете на последователите й далеч не предоставят нужните удобства, но това е положението, щом няма приюти или дори резервати, коментират екопазителките.

В Швейцария Едит е от Активната група на природозащитниците, която била неголяма организация. Когато е в родината си, изпраща тук пари за кастрации и лечение. Била е по цял свят. Кастрирала е 20 хиляди кучета в Шри Ланка, където работила 6 години. Затворила лагер, в който екзекутирали животни. Държи връзка с други природозащитници по интернет. Помага и за организирането на протести в България във връзка със законите за защита на животни. Години наред давала пари от джоба си, а сега вече получава и дарения за целта. Личи, че дори здравето и характерът й са силно засегнати от агресията, с която се е сблъсквала през годините. Това обаче не й пречи да продължава да се бори заради животните.

Гостенката разбрала, че в България хората не приемат 100% кастрацията, тъй като тя ограничава популацията, но застрашава и видовете. За това Едит твърди, че се определя не само като защитник, а и като съдия. Знае, че животните имат право на сексуалност. Но мизерията е толкова голяма, че те нямат място и за това няма друг начин освен кастрацията им. Напомня, че в противен случай малките трагично и жестоко умират по улиците. Некастрираните се заразяват едно друго от допира и така смъртността им също нараства. В чужбина процедурата също била много разпространена. От две злини така избирали по-малката. В някои райони на Германия тя дори е задължителна.

"При всяко котило излизат от две до четири животни. Ако преживеят средно 2,5 котки, ще станат 100 милиона за 10 години", коментира природозащитничката. "В третия свят децата умират от глад, а някои дори ги продават. За това има и стерилизация на хора.

През последните дни е кастрирала над 30 котки от "Чайка" и "Виница". След това се налага да ги пуска, но някои тръгват след нея и ги прибират при варненската й сътрудничка, пожелала анонимност.

На повечето търсят стопани. Едит държи животните да остават в страната си, защото много т.нар. защитници ги изнасят по тъмни канали за експерименти и храна.

Когато взема животни от чужбина, тя контролира процеса. Никой не ги праща на случайни хора, всичко е под контрол. Апелира към българите да обръщат повече внимание на проблема. "Те са живи същества като нас и имат душа. Животните непременно трябва да се кастрират. Ако всеки отдели по 10 лева, биха могли и да се направят специални резервати. Там четириногите ще са защитени, но животните от улицата трябва да се приберат. Апелирам към политиците да направят закони за защитата им. Ако някой иска любимец, спокойно може да си вземе от улицата, защото там са по-интелигентни дори от расовите. Ако някой от ЕС дойде и види ужаса при вас - всички млади имат хендсфри, коли, облекло от бутик, а няма зачитане на четириногите. Аз идвам не от бедна страна, но не мога да спя. Започнах от 30-годишна да браня животните, можех да живея богато, но не пожелах да забравя жестоката реалност."

Ако някой има чисти намерения за осиновяване, за което ще се проведат нужните проверки, може да се обади на тел. 0887 402 960 - Албена Панайотова.

Едит е дъщеря на касапин, от което толкова се отвратила, че станала веганка (човек, който изключва напълно животинските продукти от храната си). Видяла е много кланици в детството си и се ужасила. Тогава разбрала, че това е престъпление, че хората не бива да убиват животните. Била е политически ангажирана в Швейцария. Имала участие по изборите. Водила е процеси срещу експериментите с животни и срещу малтретиращите ги. Подпомага дейността на ветеринарните лекари. Заедно отнемат на хора любимците им, които установят, че са малтретирани. Кастрират животните на бедни семейства.

У нас й харесало едно място между Кичево и "Виница", където определени хора искали да построят нещо за целта, но се оказало, че е нужна и отводнителна система. Вложила е около 20 000 франка за една година във Варна - основно за кастрации и храна. Открила още едно място на Траката, където семейство е направило в недовършената си вила частен дом за кучета, като същевременно там се хранят и котки. Един чуждестранен ветеринар също пожелал да съдейства. Така доста хора започнали да подпомагат частни инициативи.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.11.2011 г.
0
 
 
Всъщност,какъв коментар...какво да коментирам- действията на една жена,която идвайки на гости в милата ни татковина се заема с това,което е наша работа!Колко поколения трябва да се сменят за да разберем, че трябва да сме ангажирани не само с това, което е зад вратата на жилището, а и с това ,което е около нас... Нееее,всеки гледа да е добре пък какво е около него-майната му... НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ-ТАКА Е! Но е така не защото не можем, а защото нямаме желание,не правим усилие да я стигнем... А иначе- Господ да я благослови тая жена!Сигурна съм, че вече е благословена!Дано е жива и здрава и да успее да помогне на повече нещастни душици!
Aнонимен
на 01.11.2011 г.
0
 
 
ХУМАНЕН МОЕТОД?!!!!!НЕ ЗНАМ КАКВИ СА ТЕЗИ ИЗВЕРГИ, НО ИМАХМЕ НЯКОЛКО КОТЕТА ПРЕД БЛОКА, КОИТО ИЗЧЕЗНАХА ЗА 2 ДЕНА И НАМЕРИХМЕ ЕДНОТО ПОЛУЖИВО,ЗАХВЪРЛЕНО,БЕЗ НИКАКВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ,ПРОСТО СА МУ ИЗКАРАЛИ ДЕТЕРОДНИЯ ОРГАН И ЗА ГО ЗАХВЪРЛИЛИ НА УЛИЦАТА ДА СЕ ОПРАВЯ САМО!!! ДВА ДЕНА ПО КЪСНО НАМЕРИХМЕ ОЩЕ ЕДНО, КОЕТО ИЗДЪХВАШЕ, МИРИШЕШЕ НА МЪРША ВЕЧЕ, НО СЕ БОРЕШЕ ЗА ЖИВОТА СИ. НО НАКРАЯ ИЗДЪХНА.. ТОВА ЛИ Е ХУМАННО СПОРЕД ВАС?????!!! ТОВА, КОЕТО ОЦЕЛЯ МИРИШЕ НА РАЗЛАГАЩА СЕ ПЛЪТ, СИГУРНО РАНАТА МУ СЕ Е ИНФЕКТИРАЛА.. НЕЗНАМ КАКВИ СА ТЕЗИ САМОИНИЦИЕТИВИ НО ПРЕДИ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО - ПОМИСЛЕТЕ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ, ИЛИ АКО ГО ПРАВИТЕ, ГО НАОПРАВЕТЕ КАКТО ТРЯБВА.СЛЕД ТАКАВА ИНТЕРВЕНЦИЯ СЕ ИЗИСКВАТ ГРИЖИ ЗА ГОРКИТЕ ЖИВОТИНКИ... ТОВА Е ПОДСЪДИМО!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: