Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Швейцарски учен с български корени изнася серия от лекции в ТУ
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 24.04.2013Коментари (0)848
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ново поколение импланти лекуват счупено със сензори и антибиотик Швейцарски учен с български корени изнася серия от лекции в Техническия университет.

Създаването на ново поколение импланти, позволяващи доставяне на антибиотици и други медикаменти до счупената става, е едно от направленията, по които в момента медици и инженери обединяват своите усилия в областта на остеосинтезата. Целта на учените е вбъдеще да има адаптиращи се импланти, които ще следят процеса на зарастване на костите чрез използване на сензори.

Това стана ясно от лекцията на Бойко Рюге от швейцарския изследователския институт "АО Fondation" в Давос, изнесена пред студенти от Техническия университет във Варна.

Презентацията е част от споразумение за сътрудничество между швейцарската организация и Техническия университет в морската столица, а целта е студентите да се информират за най-актуалните технологии в тази сфера. Повод за започване на съвместни инициативи са изследвания на екип от учени на ТУ в областта на зъбните импланти. Споразумението предвижда и обмяна на опит между български и швейцарски преподаватели, както и разработването на общи европейски проекти.

Институтът "АО Fondation" има дългогодишен опит в успешното съчетаване на медицинското знание и инженерните дисциплини при разработването на нов вид щадящи костите и меките тъкани импланти. Интердисциплинарният подход е от особена важност за подобряване на технологиите, които позволяват пълно възстановяване на счупени кости и намаляване на болничния престой за пациентите.

По думите на Бойко Рюге, в оперативните интервенции, при които се свързват краищата на костни фрагменти при фрактури, традиционно се използват различни пирони, винтове, тел, външни фиксатори и други. Тяхното усъвършенстване обаче, води и до необходимостта за модернизирането на техниката и инструментите за изработката им. Стремежът е след време да се внедрят и нови материали като различни полимери и керамики. Усилията на учените са насочени и към използването на все повече механика и електроника. Друга област, в която се правят първи стъпки е създаването на персонифицирани импланти. Те все още са много скъпи и засега изискват много време за проучване и разработка.

В 10:00 часа утре, студенти и преподаватели от Техническия университет ще имат възможност да чуят още една лекция на Бойко Рюге.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: