Симпозиум по клинична анатомия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:28 / 09.10.2008
1648
Oт 10 до 12 октомври 2008 във Варна ще се проведе за осми път Международния симпозиум по клинична анатомия. Първият симпозиумът е организиран през 1994 година от катедрата по анатомия, хистология и ембриология на Медицинския университет в град Варна. От 2004 година симпозиумът се провежда съвместно от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология и Клиниката по ортопедия и травматология при Медицинския университет - Варна, България и Центъра по анатомия и Клиниката по ортопедия при Медицинския факултет на Университета в град Кьолн, Германия. Тази година той се провежда под патронажа на Ректора на Медицинския университет в град Варна, проф. Анелия Клисарова, ДМН и на Декана на Медицинския факултет на Университета в град Кьолн, Германия проф. д-р Йоахим Клостеркьотер. Съпредседатели на Организационния комитет са проф. Юрген Кьобке и проф. Юрген Рют от Кьолнския университет, Германия и проф. Димитър Камбуров и доц. Георги Маринов от Медицинския университет, Варна.

За участие в симпозиума са представени 168 научни доклада, 81 от които са на чуждестранни автори, а 17 са плод на съвместно сътрудничество на български и чуждестранни учени. Тематиката на симпозиума включва всички раздели на клиничната анатомия, включително хирургична и радиологична анатомия, клинична антропология, диагностична цитохимия, хистохимия и имуноцитохимия. В шестте пленарни заседания и двете постерни сесии специално внимание ще бъде отделено на клиничната анатомия и хирургията на горния и долния крайник и на сърдечно съдовата система, както и на клиничната анатомия на нервната и репродуктивната системи и на новите насоки в развитието на клиничната анатомия. Изключителен интерес предизвиква заседанието посветено на ендопротезирането на тазобедрената става, и по-специално на усложненията, които могат да настъпят в различни периоди след извършването на оперативното лечение, както и на възможностите на съвременната ортопедия да ревизира хирургично тези усложнения.

В работата на Симпозиума се очакват да вземат участие около 150 изтъкнати учени, в това число и около 60 чуждестранни. Между чуждестранните участниците в симпозиума личат имената на известни учени, като проф. Юрген Кьобке, проф. Юрген Рют и проф. Дойчин Ангелов от Кьолнския университет, Германия, проф. Х. Й. Аппел от Германския спортен университет в град Кьолн, Германия, проф. Роберт Гидоен от Университета Лавал в град Квебек, Канада, проф. Киристиян Фонтен от Университета в град Лил, Франция, проф. Сергей Дидикин от Москва, Русия, проф. Огюз Таскиналп от град Одрин, Турция, проф. Михаил Давидов ог град Хамбург, Германия и много други. Приятно е да отбележим, че повечето от тях имат дългогодишно сътрудничество с Медицинския университет, Варна.

Откриването на симпозиума ще стане на 10 октомври 2008 година в Пленарната зала на Община, Варна, като по традиция е поканен да открие симпозиума г-н Кирил Йорданов, кмет на Община Варна. След откриването ще бъдат изнесени лекциите: "Възможно ли е да се възстанови анатомично предната кръстосана връзка на колянната става", от д-р Йенс Даргел от Кьолнския университет и "Хирургично лечение на некрозата на луновидната кост (болест на Кинбьок): усложнения и грешки" от проф. Димитър Камбуров и неговите сътрудници д-р Руслан Попстефанов и д-р Димитър Райков, в сътрудничество с изтъкнатия специалист в областта на спортната травматология д-р Д. Йончев, чиято спорта травматологична клиника е в град Ухинген, Германия. Останалите 6 пленарни заседания и 2 постерни сесии ще се проведат в сградата на Медицинския университет гр. Варна, ул. Марин Дринов № 55 на 11 октомври 2008 от 8:30 до 18:30 часа и на 12 октомври 2008 от 8:30 до 12:30 часа. Церемонията по откриването, пленарните и постерните сесии са открити за посещение.

Успешното провеждане на симпозиума в течение на 14 години, както и нарастващия международен интерес към неговото провеждане са красноречиво свидетелство за нарастващия авторитет на Варненската анатомична и ортопедична школи в частност и на Варненския Медицински университет в общност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).