Символ на Варна, който свързва България с цвета на Европа преди повече от 100 години

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
14:22 / 22.07.2024
6488
Варна, България, Прага, Чехия, Австрия. Днес тези имена са част от Европейския съюз. Не така обаче е било през годините. Но в морската столица има едно място, което ги свързва още преди повече от 100 години.

Това е един символ на Варна – Морските бани. И от двете снимки на нашия колаж се вижда алеята, която се спуска към централния плаж (горната от преди близо 70 години, а долната от сега). Днес мястото е "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Векове наред чуждите пътешественици – учени, дипломати и търговци, не скривали възхищението си от прелестите на варненския бряг. Към средата на XIX век се появяват и първите страстни любители на баните, дошли тук да търсят здраве и почивка.

През 1888 г. общината построила върху пясъка камъшена сграда за топли бани, но силните вълни я разрушили. Две години по-късно били открити първите солидни морски бани. В началото били две – мъжка и женска, на прилично разстояние помежду им. В морето се слизало по стълби, като къпането ставало в заграденото пространство между кабините. За всеки случай имало и опънато въже, за което се хващали къпещите се. Само най-смелите излизали извън заграденото място.

Обявяването през 1921 г. на Варна за курортен град поставило пред общината неотложната задача за построяване на нови морски бани. Основният камък бил положен на 7 май 1925 г., а на 12 юли 1926 г. те били тържественото открити. Над 20 хиляди души дошли да се порадват на новата гордост на града.

Централните морски бани били построени източно от Аквариума и заемали 2000 кв. м. Масивната постройка била във формата на буквата Ш и имала два етажа с около 1000 кабини. В централния корпус имало малък басейн и 66 вани за топла вода.

С изграждането на Морските бани Варна се превръща в модерен морски курорт с отделение за мъже и жени, с топли и студени морски бани и един смесен плаж. Създадените условия привличат много курортисти от страната и чужбина. Интересът към града нараства.

Сегашните бани – културна ценност от национално значение, са издигнати по настояване на варненския кмет Петър Стоянов (1923-1954). Поръчката била възложена на чешката фирма "Пител Браузеветер", която дала проекта на видния варненски архитект Манол Йорданов. Негови са много от емблематичните сгради от това време във Варна. Стилът е сецесион. Самият той е учил в Прага, по това време част от Австро-унгарската империя.

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).