Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скачат повикванията в Бърза помощ
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 08.03.2010Коментари (0)13716
© Varna24.bg
Със 1113 повече са отправените повиквания към Бърза помощ през 2009 година в сравнение с предходната. 46 003 пъти са звънели пациенти от Варна и региона, очаквайки да им се помогне от екипите на Центъра за спешна и неотложна помощ. Оказва се, че кризата и провежданата здравна реформа натоварват екипите на Бърза помощ. „Нашата услуга е лесно достъпна. Дори да няма необходимост от спешна медицинска помощ, хората си измислят хиляди причини, за да извикат линейка", каза директорът на Центъра за спешна помощ д-р Мая Рашева.

Най-често това са хора без здравни осигуровки, които не могат да ползват по друг начин услугите на здравната система, защото са изхвърлени от нея. В кабинетите на спешна помощ не се плаща и такса за здравната услуга, която при личния лекар и във всички останали кабинети се дължи. Със задълбочаването на икономическата криза и съкращаването на повече хора, здравно неосигурените стават все повече, което ще натовари още работата на Бърза помощ. „Често пъти очакват от нашите екипи да им доставят лекарства, но ние нямаме", допълни д-р Рашева.

С 1000 повече за миналата година в сравнение с предходната са и амбулаторните прегледи в кабинетите на Бърза помощ. С 1408 повече са спешните и неотложни хоспитализации на пациенти, обслужени от лекарските екипи.

Водещите заболявания, за които варненци викат Бърза помощ, отново са инфаркти и инсулти. Тревожно нарастват обаче случаите на тежки или леки наранявания следствие на криминални деяния. Ако през 2009 г. техният брой е бил 299, то през миналата година 365 пострадали след побоища и наръгвания са викали линейка. Ръст бележат криминалните случки и с деца - от 5 на 19 през миналата година. Близо 2 пъти е намалял броят на пострадалите по време на работа. Същата тенденция се отбелязват и при катастрофите. „За пръв път от години насам пътните произшествия бележат спад. През 2008 г. са пострадали 1023 възрастни и 116 деца при пътни произшествия, а през миналата година ранените възрастни са 762, а децата - 106", отчете д-р Рашева.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: