Скандал на първата медийна изява на Обществения съвет на протестиращите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 18.03.2013
1838
Отвореният обществен съвет на протестиращите във Варна даде днес първата си пресконференция за медиите. Обикновено на пресконференции медиите задават въпроси и получават отговори. Днес въпроси имаше много, но отговорите бяха малко. Вместо това медиите станаха свидетели на скандал между хората на Кънчо Бонев и групата "Варна за варненци" на Ивайло Василев и Христо Димитров. Арх. Калина Павлова пък се опита да потуши селската свада, като започна нежно да побутва нежеланите по посока на вратата на залата.

Още в началото на пресконференцията бяха издигнати площадни лозунги срещу монополите, които да станат държавни, и за пряко народовластие като в Швейцария - с референдуми. Никой не спомена, че на този етап идеята е утопия, а допитванията струват пари, каквито страната ни определено няма в хазната си. Отделно - че старите партии си плетат кошницата за нови избори, докато хората обикалят улиците с плакати.

Прочетени бяха декларации, че се искат оставките на окръжния прокурор и на областния управител. Прокурор Владимир Чавдаров е коментирал, че не това са хората, които могат да му я поискат.

От Отворения обществен съвет съсредоточиха вниманието си върху "Варна за варненци", по известни като "Групата на дакела". "Обществениците" обаче ги наричат предатели, защото преговарят с представители на общинския съвет. Техните изявления в публичното пространство давали хляб на медиите, че в редиците на протеста има разцепление. Политици от всички "стари" партии били пратили "слугинаж" сред тях, за да ги разделят, но това нямало да стане. Кои точно, не можели да ги посочат, ако медиите ги знаели - да им кажат, защото те не били от специалните служби, не били и компетентни, иначе щели да си стоят в едни канцеларии.

Виновни за разцепленията в Отворения обществен съвет се оказаха... медиите, защото давали трибуна и го коментирали. Шествията от ден на ден стават все по-малочислени, което не може да се обясни само "с умората на хората".

Разделението - и ненавистта дори, обаче се виждат и с просто око между Отворения обществен съвет, който бил на всички граждани и проводник на интересите им, и тези, които не мислят като тях.

От групата на дакела изслушаха обвиненията към тях, които бяха, че не спазили "партийната дисциплина" за искани оставки от общинските съветници и целите им партийни листи. Решението било взето с гласуване от 89 души, като само 6-има били против.

Христо Димитров зададе въпроси към водещите пресконференцията дали са подписали нотариално заверени декларации, че няма да участват във властта чрез избори. Стана въпрос и за това кой ги е избрал да представляват варненци. В реда на общите приказки за свобода, равенство и братство, стана ясно, че Отвореният обществен съвет е събрал над 300 подписа на граждани за исканите оставки.

На въпрос на журналистите как ще представляват интересите на гражданите във властта, ясни отговори не бяха дадени. От Отворения обществен съвет щели да поискат промени в Наредбата за работата на местния парламент. Христо Димитров и Ивайло Василев им обясниха, че това вече е направено в полза на гражданското участие в работата му.

Това вече ядоса хората на Кънчо Бонев и те се развикаха срещу "Варна за варненци". Много активен бе видеооператорът Теодор Николов, който нахъсваше останалите на висок тон, обясняваше, че се подменя темата на срещата с медиите и снимаше на видео целия панаир. Чуха се гласове да бъдат изгонени представителите на т.нар. група на дакела. Човек от другите фракции, които не взеха изобщо думата, само промълви: "Пълна простотия."

Така си беше. Ако на площада този модел на поведение върви, на официална пресконференция е недопустим. Затова журналистите си тръгнаха. А без тях - по мнение на самите протестиращи, протест няма. Няма пред кого да спираш влакове, да окупираш мостове и да показваш плакатите с исканията си. "Какво повече да правим, телевизиите си заминаха", се чуха реплики от шествието и в неделя.

Някои знаят какво да правят. Като арх. Павлова, която събира не само подписи за референдум за Морската градина, а и работи активно за друга подписка - със 7000 души в полза на партия "Зелените", които се готвят да вкарат депутатска листа в следващото Народно събрание. Тя не изключва възможността да е сред избраници. Затова не ходи на шествията, да не я обвинят, че се бърка в делата на протестиращите. Но участва активно в събранията на Отворения обществен съвет на протестиращите.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
07.09.2023 Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, и то с много
01.07.2016 По-евтин ток за варненци от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-евтин ток за клиентите на "Енерго-Про"
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
27.11.2015 Мъж заплаши: Ще се взривя, ако енергото не ми даде развод!
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).