Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скандал съпътства откриването на варненския завод за боклук от Бойко Борисов
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 19.06.2011Коментари (4)11120
© Impact Press Group
Навръх тържественото откриване на завода за боклук в село Езерово няколко души обвиниха собствениците на Инсталацията за преработка на твърди битови отпадъци в измама. Те се опитаха да стигнат до премиера Бойко Борисов, който пристигна за церемонията, но бяха избутани от охраната му. Насред официалните изявления Албена Камбурова, която се представи като основател на проекта за завода, поиска от министър-председателя да разнищи случая. Дайте ми имена и адреси, както и подробности за случая и ще възложа на ДАНС да направи проверка, обеща Бойко Борисов от трибуната.

Пред медиите Камбурова обясни, че нейната фирма е издействала разрешителния режим за обекта, както и закупуването на земята, но не успели сами да обезпечат финансовата реализация на проекта и потърсили инвеститор. Уговорили се с настоящото ръководство на завода, но останали излъгани. В момента "Екоинвест Асетс" са собствениците и ни дължат седемцифрена сума в евро. Водим дела. Ако ги спечелим, ще успеем да си върнем платената банкова гаранция, разказа варненката. Сред потърпевшите от ситуацията се оказаха и няколко души, които участвали в проекта, като предоставили земята си. Те също се жалваха, че са изгубили имотите си, без да получат нищо в замяна.

Заводът, който се простира върху 10 000 кв. метра застроена площ, е реализиран на принципа на публично-частно партньорство между "Екоинвест Асетс" и община Варна. В предприятието са инвестирани 45 млн. лв. и функционира като част от Регионалната система за управление на отпадъците.

Заводът е направен по холандска технология върху площ от 25 дка, а в изграждането му са вложени 50 млн. лева, обясни изпълнителният директор на фирмата инвеститор "Екоинвест асетс" АД Добромир Петров. Според него в съоръжението могат да бъдат преработвани отпадъците не само на морската столица и градовете в региона, но и на населените места от Североизточна България. До момента единствената община, която е сключила договор със завода, е Варна.

Припомняме, всеки обработен тон боклук ще струва на местния бюджет по 79 лева, а транспортът за извозването му до площадката в завода в Езерово ще се плаща отделно. Договорът между община Варна и фирмата е десетгодишен. По силата на договора ни с производителите на технологията в рамките на 2 денонощия те се ангажират да отстранят евентуалните повреди независимо от техния характер. За да обезпечим това обаче, сме задължени да държим на склад резервни части на стойност 350 000 евро, обясниха от "Екоинвест асетс"

От тръжната документация става ясно, че общината ще дава по 300 т дневно "материал" за завода и не по-малко от 109 000 т годишно. Простите сметки показват, че за преработката на боклука си варненци ще плащат всеки ден по близо 24 хил. лева и минимум 8,5 млн. лева с ДДС годишно. За целия 10-годишен период на действие на договора това прави най-малко 85 млн. лв.

Източник: Кросс









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: