Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скандал тресе Алианс франсез – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 18:06 / 17.05.2010Коментари (0)4426
Кавалерът на Ордена на почетния легион на Франция и бивш външен министър Иван Станчов се впусна в дипломатически совалки, за да защити доброто име на Алианс франсез (АФ) във Варна, след като организацията бе разтресена от скандал, предизвикан от уволнението на нейния директор Румяна Щъркова.

Бившият директор на АФ - Варна счита, че дисциплинарното й уволнение от 9 април е станало в нарушение на трудово-правните норми. По този повод тя подготвя искова молба до съда, а петицията в нейна подкрепа е подписана и от бившия председател на АФ - Варна Иван Станчов.

Уволнението ми дойде при ужасяващи обстоятелства, след многократни заплахи от страна на председателя на УС на АФ - Варна, Валентин Спасов, сподели пред „ДНЕС+" Румяна Щъркова. Напрежението пък се изострило, след като тя изпратила писмо по електронната поща до УС, с копия до Френския културен институт и фондация „Алианс франсез" в Париж.

Заради напрегнатата обстановка във варненската организация край морето пристигнал зам.-председателят на културния институт Ришар Люскю, който лично препоръчал Щъркова да бъде отстранена от длъжност, за да се изчистят неуредиците. Според Юлия Георгиева обаче, член на УС на АФ - Варна, това е намеса в работата на сдружението.

Гласуването на дисциплинарното уволнение на Румяна Щъркова минава в УС при три на два гласа под натиска на председателя, който същия ден й връчва и необходимите заповеди за дисциплинарни наказания, без за това да са информирани останалите четирима членове на управителното тяло.

Идването през 2009-а на Валентин Спасов, предложен от аташето на Френския културен институт във Варна Сесил Фистеберг, доведе до отношения, които нарушиха равновесието, изградено с толкова много усилия, разказва огорчената г-жа Щъркова.

По думите й през последните месеци много от решенията са били вземани от председателя и аташето, без да се държи сметка за мнението на управителния съвет и на директора в нейно лице. Моето настояване да се установят необходимите условия за прозрачност не беше изтълкувано правилно, добавя бившият директор на АФ - Варна.

Новият процес срещу Алианс франсез - Варна, впрочем ще постави сдружението във вече позната ситуация, след като през 2006 директорът й Флоранс Февр е уволнена неправомерно от Спас Спасов, което се потвърждава и от последвалото решение на съда.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: