След 6-годишно проучване на хранителните стойности и съдържанието на тежки метали в 10 вида черноморски риби се оказа, че съдържанието на олово, кадмий, живак и други отрови в тях драстично е намаляло в резултат на индустриалния крах по крайбрежието.
Най-чисти са каята и калканът, но след седмица престой в хладилна камера се губят половината от ценните си съставки. Същото важи и за останалите риби.
Дори и прясно уловени, те трябва да се приготвят по подходящ начин, за да запазят хранителните си качества, твърдят учените. Според тях е най-добре сафридът, калканът и каята да се пържат на тиган, а мазните карагьоз и чернокоп да се пекат на скара.
За да е полезна, цацата не бива да се пържи, а трябва да се пече на фурна. Никъде по заведенията обаче не предлагат рибата на народа в печен вариант. Туристите могат да я опитат само ако са отседнали на квартира при стари варненки, които не изневеряват на апетитната рецепта.
Ако се извади касета със сафрид, той гони рекордната цена от 14 лева за кило. По-дребният (грацата) не пада под 8 лева. Сергиите обаче са залети обаче с гръцки и турски сафрид, който струва по 10 лв. за килограм, но по-вкус не може да се мери с нашия. Другата гръцка риба също е в изобилие - сардина по 4 лева, кефал - 5 лв., хамсия по 2,50 лв., и разбира се, ципура, по 15 лева.
Родната прясна цаца върви по 3 лева за килограм, но по-дребна се намира и за 2 лева. Лихнус има по 10 лева, кая по 4-5 лв., хариб по 5 лева. Живи раци се предлагат по 6, 8, 12, 15 и 20 лева, в зависимост от големината им. Миди от фермите в Българево и Каварна се продават по 4 лева.
Засега има само замразен калкан по 25-35 лева, с който се зареждат предимно скъпите и луксозни кръчми по морето. До две седмици рибарите трябва да извадят пресния улов , след като от 1 юли падна дългата забрана, продължила близо 3 месеца.
Тогава се очаква царицата на рибите да се продава на брега по 20-22 лв., а на пазара може и да прескочи сегашната цена. На голямата борса в Истанбул българският калкан върви като топъл хляб по за килограм, припомнят от морския бранш.
В средата на седмицата беше изваден и наш пресен лаврак, който търговци предлагат по 9 и по 12 лева. На пазара има замразена норвежка скумрия по 5,50 лв/кг
Сьомга липсва , а акулата направо заминава в заведенията. Порция от деликатесната риба, която се лови предимно в румънски води, върви по 10 лв. Цената на сафрида скочи в кръчмите, където в началото на сезона се предлагаше по 7-8 лв, а сега в пика на лятото по десетачка за 300 грама.
Рибата на народа - цацата, върви по 3.20 -4.80 лв., а мидите в различни кулинарни варианти по 5,60 лв.-9 лв.