От Здравната инспекция във Варна дадоха подробна информация относно случая с епидемиологичния взрив в ЦДГ "Слънчо". От там обявиха, че се засилва сутришният филтър за прием на малчуганите. Ето и цялата хронология на събитията, проследена от експертите:
На 27.07.2016 г.в 13ч. в РЗИ Варна е подаден сигнал за внезапно възникнало заболяване сред 12 деца, посещаващи ЦДГ No5 "Слънчо", ул. "Юри Венелин"No5, гр. Варна.
Оплакванията са от болки в корема с различна тежест на проявление и повръщания с различна кратност. Незабавно са уведомени родители, ОДБХ-Варна, МЗ, община Варна и е сформиран екип за провеждане на епидемиологично проучване с представители на РЗИ и ОДБХ Варна.
След проведеното първоначално и поетапно епидемиологично проучване се установи следното:
На 27.07.2016г. в ДЗ са присъствали 105 деца. Съобщени и регистрирани заболели деца в РЗИ Варна - общо 34. От тях 18 деца са хоспитализирани в ИК на МБАЛ " Св. Марина" в
гр. Варна, насочени след преглед от ЦСМП-Варна. Амбулат
орно прегледани в ИК и от ОПЛ и оставени за лечение в дома
- 16 деца. Заболели регистрирани лица от персонала на ДЗ
- 4 лица. Оплакванията на децата се изразяват от болки в корема, повръщане и по късно появили се диарични изхождания и фебрилитет при средно и леко увредено общо състояние.
Всички деца са изписани клинично здрави.
Взети са фекални проби от заболели деца и персонал за микробиологично и вирусологично изследване, които са изследвани в лабораториите на МБАЛ " Св. Марина" и в
НЦЗПБ -София.
Резултатите са отрицателни с изключение на резултата от изследване на фекални проби от 2 деца - с доказан Норо вирус. От проведеното в ОДБХ Варна изследване
на оставените хранителни проби в ДГ се доказа Коагулазо положителни стафилококи от таратор сервиран на 26.07. и от таратор сервиран на 27.07.2016г. От изследване на отривки,
взети от ръце на помощник - възпитатели от ДГ, които участват в разливане и разпределяне на храната получена от кухнята майка, се изолираха също Коагулазо-положителни стафилококи.
Като се има предвид клиничната картина, характера на протичане на взрива, резултатите от микробиологичните и вирусологични изследвания на деца и персонал,
резултатите от изследване на хранителните проби и ръце на персонала, консумация на една и съща храна съгласно менюто за двата дена - 26.07. и 27.07., се приема, че се касае за
епидемичен взрив от хранителна токсикоинфекция с причинител Стафилококус ауреус.
Източник на инфекцията е персонал от ДГ с фактор на предаване на инфекцията-ръце и контаминирана го
това храна и алиментарен път на разпространение. Не може да се отмине и фактът, че едновременно е имало и деца с Норо
- вирусна инфекция със симптоми от 25.07.16 г. В случая с водещ характер е хранителната токсикоинфекция довела до епидемичния взрив в ДГ.
Епидемичният взрив е овладян. Предприети са и разпоредени всичкинеобходими противоепидемични и хигиенни мерки.
Засилен е противоепидемичния контрол в ДГ.
Дадени са указания за стриктен сутрешен медицински филтър с цел недопускане на болни деца в детското заведение.