Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Следим в реално време писмата си до Областна
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 15.08.2009Коментари (0)834
© Varna24.bg
Въведеното електронно проследяване на движението на кореспонденцията с областна администрация - Варна е ефективно. Това показаха резултатите от проект "Инициатива за ефективен граждански контрол върху работата на властите: практически аспекти на прозрачността, отчетността и ефикасното им функциониране". Проектът се осъществява от Черноморска мрежа на неправителствените организации (ЧМНПО) и е финансиран от Фонд "България" на Агенцията на САЩ за международно развитие.

"Администрацията на област Варна предлага възможност за електронно проследяване на движението на кореспонденция на клиенти с институцията в интернет. Това спестява усилия и може да се разглежда като добра практика, която обаче засяга само част от процеса на оказване на услугата", каза координаторът на Черноморската мрежа Ема Гилева. Услугата е била многократно използвана за целите на проекта.
"Същността й е проста и улеснява работещите с интернет клиенти. При подаване на молба или заявление за оказване на услуга, клиентът на Областна получава номер с електронен код за достъп. Номерът дава възможност да се следи в реално време в интернет ходът на преписката. Подаването на молби и заявления може да стане и по електронен път с универсален електронен подпис. Подобно онлайн проследяване на преписки за сходни услуги в община Варна все още няма", посочи Гилева. Нововъведението е първа стъпка към подобряване на ефективността на работата на областна администрация и е част от Електронното правителство.

Експериментът осъществен по време на проекта е показал още, че за онлайн следене на преписки, Областна е подбрала "горещи" услуги. За тях обществото имало най-силно подозрение, че се извършват на тъмно, действа се с подкупи, на приятелски начала, с изнасяне на вътрешна информация или друг некоректен начин. Такива са предимно сделките с държавни имоти - продажби, замени, отдаване под наем.
За всички тези услуги обаче засега има електронен достъп само до процедурния ход на преписката, който се предоставя само на заявителя. Техническото нововъведение подобрява до известна степен ефективността на услугите, но само по себе си не постига прозрачност и отчетност, сочат резултатите от проекта.

"Обществеността например получава информация за обявените търгове, но не и за хода и резултатите им, нито пък за участниците. От особен обществен интерес са сделките със земи публична и частна държавна собственост. Трудно е дори да се резюмират нашумелите замени на земи от горския фонд и продажбата на земи по крайбрежието. За тях информация няма и остава подозрението, че са извършени на тъмно при силен корупционен натиск", посочват от неправителствената организация.

Достъп до сайта на администрацията за проследяване движението на молби, заявления и преписки е положителен технически момент в обслужването на граждани и фирми. Администрацията обаче не е осигурила прозрачност и отчетност на работата си по извършване на чувствителните сделки с държавни имоти, привличащи общественото внимание, отчитат още от Черноморската мрежа.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: