Служебни адвокати във Варна получили 500 000 лв. за 2012 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 11.02.2013
630
Половин милион лева възнаграждения са получили от Националното бюро за правна помощ варненски адвокати, които фигурират в Националния регистър за правна помощ. Те са били назначавани като защитници и особени представители на принципа на случайния избор - през компютър. Въпреки това има нарушения на това правило, заради което от адвокатската колегия са изпратили специално писмо до главния дознател на Областната дирекция на полицията във Варна.

Преди няколко години практиката от полицията да привличат по приятелска линия служебни защитници бе добре известна на юридическите среди. Националното бюро за правна помощ обаче често не изплаща дължимото възнаграждение на юриста в тези случаи, както и ако не е представил отчета си за свършената от него работа.

Данните за служебните защитници са за миналата година, като адвокатите, вписани през този период в регистъра, са били 379. Те са били определяни по досъдебни производства, наказателни и граждански дела - съответно 717, 1949 и 439. Прави впечатление, че макар да ги има черно на бяло в списъците, част от именитите варненски юристи си правят оглушки да поемат ролята на служебни защитници, е посочено в доклада на Адвокатския съвет - Варна.

До Националното бюро за правна помощ са били изпратени 3006 отчета, но е имало солидно забавяне на изплащането на възнагражденията за положения от юристите труд през 2012 г. Те са били доста възмутени от ситуацията, както и Адвокатският съвет, защото 10% от приходите влизат в бюджета на колегията.

Според адвокатската колегия лицата, на които съдът позволява да получат безплатна правна помощ по дело, не винаги са неплатежоспособни. Не се събират доказателства в тази посока, което е погрешно, намират юристите.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).