Сметка за ток хвърли в смут варненец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:59 / 18.12.2012
1565
Закръгления в стотинките на фактурите на "Енерго-Про" създадоха впечатление у варненеца Лъчезар Лазаров, че монополистът мами със сметките. Преди няколко дни той се загледал детайлно във фактурата си и установил, че на един от редовете сумата е неправилно закръглена със стотинка нагоре. Лазаров сигнализира за това разминаване, разтревожен, че така стотинка по стотинка от сметките на варненци се точат ежемесечно стотици левове.

На реда за дневна енергия било посочено изразходвано количество от 212 кВтч. Числото е умножено по 0,9637, колкото е цената на дневната енергия. Вместо да се получи 20,43 лв. обаче, във фактурата пише, че резултатът е със стотинка нагоре - 20,44. "Както и да се смята, няма как да стане толкова", аргументира се Лазаров.

Въпреки това се оказа, че "неточността" си има логично обяснение. Сметките за електроенергия се изчисляват по цени, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с точност до петия знак след десетичната запетая. Във фактурите обаче крайната сметка се закръгля до два знака след запетаята. Самата сума се състои от няколко компонента. Изчислението на всеки се извършва със специализиран софтуер, какъвто се използва във всички големи европейски компании, обясниха от "Енерго-Про". При изчисляване на всеки от компонентите се прави закръгляне, което във фактурата се отразява до втория знак след десетичната запетая. При елементарната аритметика по този начин се "губят" или "печелят" стотни от стотинката. В паметта на софтуера обаче се запомнят всички предишни закръгляния при изчисленията на отделните компоненти, което осигурява най-голяма точност на крайния резултат за отделния клиент. В случая не се прави елементарно закръгляне до втория знак след десетичната запетая, а прецизно изчисляване, което води до индивидуално натрупване от закръгляния. Категорично компанията не печели от тези закръгляния. Системата изчислява по методика, която компенсира тези закръгляния, като крайната цел е да не се ощети клиентът, увериха от "Енерго-Про".

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).